Bergbeklimmers lopen steeds meer gevaar door de klimaatverandering.  En Nederlanders houden van bergen. Per jaar gaan er zo’n 60.000 mensen serieus klimmen.

Dat de gletsjers smelten weten we al lang, maar nu wordt duidelijk dat als de eeuwige sneeuw plaatsmaakt voor droge steen er soms grote risico’s ontstaan voor de veiligheid van alpinisten.

Als de sneeuw weg is gaan grote rotsblokken blootstaan aan erosie. Grote en kleine stenen kunnen loslaten en naar beneden vallen. Gevolg is dat de klimmer bepaalde routes niet meer veilig kan afleggen. Sommige passages worden daarom afgeraden zoals de Rottalgrat op de 4.200 hoge Jungfrau in Zwitserland. 

Onderzoeker en alpinist Arnoud Temme heeft onderzoek gedaan voor Wageningen Universiteit. Hij heeft meer dan honderd oude klimmersgidsen van de Zwitserse SAC, de zogenaamde Schweizer Alpenclub, onderzocht. Hij zag dat tegenwoordig meer dan 20% van de passages die voor 1990 populair waren nu echt gevaarlijk zijn geworden. Reden: veranderingen in het landschap door klimaatverandering.

Volgens doorgewinterd alpinist en trainer Wilco van Rooijen kan hij veel routes op de Zwitserse Matterhorn of de Eiger niet meer veilig betreden. Het ontbreken van de harde sneeuwlaag zorgt ervoor dat je weinig houvast krijgt of zelfs bepaalde routes niet meer kan nemen. 

Toch kunnen volgens Temme klimmers nog prima terecht als ze zich van tevoren maar goed informeren over het weer en de klimcondities. Volgens hem moeten mensen die serieus gaan klimmen zich aanpassen of wegblijven van bepaalde routes. Temme:” In ieder geval moeten ze zich voor een klim goed informeren middels de meest recente gids en via het internet waar de meest recente informatie over een klimroute te vinden is.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.