Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming wil het binnensmokkelen van telefoons in gevangenissen aanpakken. Dat is nu nog niet strafbaar, maar daar wil Dekker wat aan doen. Het smokkelen gaat steeds makkelijker, omdat telefoons veel kleiner worden. In de Telegraaf zei hij erover: "Als jij als bezoeker een piepklein telefoontje meeneemt, dat je zelfs via een zoen kunt overgeven, dan kom je daar nu mee weg. Ik vind dat gek, ik wil dat dat strafbaar wordt gesteld."

Kan je inderdaad een telefoon via een zoen overdragen aan een ander? "Ja", zegt voormalig gadget-watcher Raoul Boers, verbonden aan een journalistiekopleiding in Limburg. Boers zegt dat zulke kleine telefoontjes inderdaad bestaan, maar er wel anders uit zien dan wij gewend zijn. "Het is meer een soort interface waarbij je dingen van tevoren kunt inprogrammeren, waarna je met één druk op de knop kunt bellen." Boers vergelijkt het met systemen die zo geminiaturiseerd zijn dat ze in je oor passen. "Die kun je dus ook in je mond stoppen."

Als illusionisten kikkers in hun mond kunnen stoppen en ze er weer levend uithalen, dan moeten mensen ook wel telefoons kunnen verstoppen in hun mond, of zelfs in hun slokdarm, aldus Boers. 

'Er zijn genoeg mogelijkheden'

Hans Nieuwenhuis, eigenaar van beveiligingsbedrijf Security Noord, bevestigt het verhaal van Raoel Boers. Nieuwenhuis heeft veel ervaring met het controleren van personen. Hij betwijfelt overigens of je een complete telefoon via een zoen kan overdragen. Toch zijn er volgens Nieuwenhuis genoeg mogelijkheden. "Vaak komt zoiets in onderdelen de gevangenis binnen. Het zal vaak niet in een keer gaan."

Een kleine telefoon blijft tot de mogelijkheden behoren, denkt Nieuwenhuis. "Een telefoontje is tegenwoordig zo verschrikkelijk klein te maken. Dan is er een uitgebreide controle nodig voor de gedetineerde weer terug kan naar de afdeling. Daar is vaak weinig tijd voor. Gedetineerden zijn er ook steeds meer bedreven in hoe ze iets door de controle heen krijgen." 

Plastic telefoon komt door scanner

Vaak worden bezoekers met een scanner gecontroleerd, maar die slaat lang niet altijd uit op een telefoon, weet Nieuwenhuis. "Telefoons worden steeds meer van plastic. Een klein telefoontje waar je ook nog eens bepaalde materialen uithaalt, zal vrij goed door de scanner gaan." Dit soort telefoons zijn niet algemeen te koop, zegt Raoul Boers. "Maar ze zijn er wel degelijk. Je hebt allerlei spy-stores in Nederland waar ze dit soort telefoontjes kunnen fabriceren. Dat is geen fictie!"

Ter illustratie: in onderstaande video wordt 'the world's smallest phone' uitgepakt. De Tiny T1 is ongeveer zo groot als je duim en is legaal in Nederland te koop, voor 59 euro. Hoogstwaarschijnlijk gaan er in het illegale circuit nog kleinere apparaten rond.

Het lijkt er dus op dat de minister gelijk heeft: telefoontjes zijn tegenwoordig zo klein te maken dat je ze via een zoen kunt overdragen aan een ander.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.