Het actief zoeken naar een draagmoeder is binnenkort mogelijk niet meer strafbaar. Minister Dekker onderzoekt een wetswijziging. Zowel wensouders als draagmoeders zijn enthousiast.

Het actief zoeken naar een draagmoeder is tot nu toe bij wet verboden, maar minister Sander Dekker van Justitie overweegt een draagmoederbank in te stellen. Dit moet voorkomen dat stellen hun zoektocht in het buitenland voortzetten. "Daar hoort bij dat we het netjes regelen. Dus geen wantoestanden in verre landen met schimmige praktijken die we niet willen. Maar gewoon in Nederland op niet-commerciële basis", zegt de minister.

Minister Sander Dekker: "Het draagmoederschap is een juridisch schemergebied, daar moeten we volgens mij een eind aan maken."

Wensouders

Denise en Lászlò willen graag samen een kind, maar beiden hebben fysieke beperkingen waardoor dit onmogelijk is. Ze hebben een duidelijk plan over hoe zij de zorg over een kind willen inpassen in hun leven.

Voor stellen als zij zou een draagmoederbank een goed idee zijn. "We willen voor onze kinderwens niet naar het buitenland. We willen juist goede afspraken kunnen maken met een draagmoeder over het contact."

info

Draagmoederschap in Nederland beperkt

In de afgelopen 10 jaar begeleidde het VUmc 60 wensouders met eigen genetisch materiaal. Oftewel een eigen eicel en een eigen zaadcel. Uit die 60 ouderstellen kwam 35 baby's voort via een draagmoeder.

De eisen aan een draagmoeder zijn streng. De kinderwens van de draagmoeder moet voldoende zijn vervuld. De draagmoeder heeft nooit een keizersnee gehad. Als aan die voorwaarden wordt voldaan ondergaat de draagmoeder een stevige screening. Tot slot: stellen moeten de draagmoeder kennen. Het mag bijvoorbeeld niet via oproepjes en websites verlopen.

Moeder en draagmoeder

Pauline van Berkel heeft drie kinderen. Daarnaast is ze twee keer draagmoeder geweest voor stellen met een kinderwens. Vorig jaar beviel ze van een meisje. Pauline juicht een draagmoederbank toe. "Wensouders vinden het vaak spannend hoe een draagmoeder reageert zodra het kind geboren was. Een goede regeling neemt onduidelijkheid weg over de juridische aspecten."

Niet alleen voor het ouderstel, maar ook voor de draagmoeder zou een draagmoederbank beter zijn, zegt Pauline: "Het kan ook gebeuren dat de wensouders toch afzien van het kind. Nu is het nog zo dat je als draagmoeder dan verantwoordelijkheid over het kind krijgt, terwijl dat helemaal niet de bedoeling was."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.