Advocaten zijn woedend op minister Sander Dekker (VVD) voor Rechtsbescherming. Honderden van hen demonstreerden de afgelopen week in verschillende steden tegen zijn plan om te bezuinigen op de rechtsbescherming.

De minister wil dat minder mensen vanuit de rechtsbijstand naar de rechter gaan om zo het systeem 'efficiënter, beter en goedkoper' te maken. Volgens de minister besteden we in Nederland het meeste geld van alle Europese landen aan rechtsbescherming. En dat is volgens hem niet 'toekomstproof'.

'Sluit gang naar rechter niet af'

De pleitbezorgers zijn het niet eens met de plannen van de minister. Zij noemen de bezuiniging een 'aantasting van de rechtsorde'. Ondernemings- en bouwrecht advocaat Wilfred Veldstra is het daar helemaal mee eens. Veldstra: "De toegang naar de rechter moet niet afgesloten worden. En wanneer het zo is dat de overheid zich gaat bemoeien met de vraag of iemand wel of niet naar een rechter toe mag, dan vind ik dat een aantasting van de rechtsorde."

Dit gevoel wordt volgens de ondernemings- en bouwrechtadvocaat breed gedragen in alle arrondissementen in ons land.

Sociale advocatuur verdwijnt

Volgens Veldstra dreigt bovendien de sociale advocatuur door de bezuiniging te verdwijnen. "Dat zit er zonder meer aan te komen. De rechter is binnenkort niet meer direct toegankelijk voor mensen die beneden de 28.000 euro verdienen. En dat zijn veel mensen."

Om de toegang tot de rechter via de sociale advocatuur te regelen wil minister Dekker een onafhankelijk overheidsorgaan instellen dat bepaalt wie een sociale advocaat in mag schakelen. Veldstra noemt dit idee 'volstrekt onduidelijk'. "Het is heel vaag omschreven wat voor idee hij daarbij heeft. Tot nu toe hebben we een juridisch loket en een raad voor de rechtsbijstand die dit soort dingen beoordeelt. Ik kan absoluut niet zien wat dit voor verbetering zou brengen."

'Minister van Rechtsbelemmering'

Volgens Veldstra ontbreekt het Dekker aan kennis. "Uit de plannen blijkt dat meneer Dekker totaal geen benul heeft van de rechtspraktijk. Om de juridische positie te bepalen, heb je juridische kennis nodig. Niet nog een overheidsinstantie."

Veldstra doet een beroep op minister Dekker om de zorgen van advocaten serieus te nemen en zijn plannen bij te stellen. "Ik vind zijn plannen schokkend voor de rechtsstaat, maar ook voor de rechtsorde. Laat hij nu niet van een schilknaap van de bezuinigingspolitiek van de VVD tot een schandknaap worden. Dekker is de minister voor Rechtsbescherming, niet van Rechtsbelemmering."

Morgen debatteert de Tweede Kamer over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.