Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) erkent dat sommige overheidsdiensten nog niet voldoen aan de eisen die de nieuwe privacywet stelt. Hij zei dat in het Politiek Café van EenVandaag. Dekker is verantwoordelijk voor de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming, de AVG, die sinds vandaag van kracht is. De nieuwe Europese privacywet is nodig, omdat de uitwisseling van persoonsgegevens overal in de Europese Unie is toegenomen.

Minister Dekker gaf toe dat sommige overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst, de boel nog niet op orde hebben: "Ook bij de overheid zijn er diensten die het nog niet helemaal voor elkaar hebben. Die riskeren in theorie dat de Autoriteit Persoonsgegevens bij ze op de deur klopt."

De Autoriteit heeft ook aangegeven wat de komende tijd prioriteit heeft: "Dat zijn zorginstellingen vanwege de kwetsbaarheid van gegevens; grote dataverwerkers en de overheid. En ik begrijp dat heel erg goed, dus ik heb het er vandaag met mijn collega’s over gehad. Ik zie dat er heel veel is gebeurd, maar de diensten die het nog niet op orde hebben moeten zo snel mogelijk een been bijtrekken."

Meer zeggenschap over persoonsgegevens

Met de nieuwe wet hebben mensen meer zeggenschap over hun persoonsgegevens, zoals het recht om ‘vergeten te worden’. Daarmee kan iemand vragen zijn persoonsgegevens te verwijderen. Bedrijven, overheden en stichtingen moeten bijhouden welke data ze van mensen verzamelen en wat er mee gebeurt. Bij overtreding van de wet kan de Autoriteit Persoonsgegevens boetes opleggen tot 20 miljoen euro of 4 procent van de jaaromzet.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.