Minister Sander Dekker zegt in EenVandaag dat meer getest kan worden in gevangenissen. Ook komt er meer beschermingsmateriaal beschikbaar voor de bewakers.

Gevangenisbewakers maken zich ernstig zorgen over de situatie in gevangenissen tijdens de huidige coronacrisis. Zo zijn er volgens hen te weinig persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar. Ook wordt vrijwel niet getest en is 1,5 meter afstand houden bijna onmogelijk in een gevangenis. Zeker omdat er nog veel meerpersoonscellen zijn.

Lees ook

Ruimere testmogelijkheid

Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker begrijpt de zorgen. "Als we zien dat personeel gezondheidsklachten heeft en in contact is geweest met iemand die positief getest is op corona, kunnen ze vanaf deze week worden getest. Dus dat is ruimer dan wat hiervoor mogelijk was."

Ook komen er meer beschermde middelen als mondkapjes beschikbaar. "Die zetten we in waar gedetineerden klachten hebben zodat onze mensen goed beschermd kunnen zijn. Maar de oproep om iedereen te testen en iedereen mondkapjes te geven, dat gaat op dit moment gewoon niet."

Minister Sander Dekker over de klachten van gevangenisbewakers.

Besmettingen

In de gevangenissen zijn tot nu toe acht gevallen van corona bekend. "Het gaat om drie in de gevangenissen en vijf in de tbs", vertelt Dekker. Het is ook mogelijk dat gevangenispersoneel besmet is met het virus, maar Dekker kent geen precieze aantallen.

Het personeel moet thuisblijven als ze ziekteverschijnselen hebben, net als de rest van de bevolking. "We zien dat het ziekteverzuim is toegenomen. Ongeveer verdubbeld een week of drie geleden. Dat is sindsdien weer iets aan het teruglopen. Dat is maar goed ook, want we hebben ze hard nodig", zegt Dekker.

Drugs veroorzaken problemen

Een van de andere maatregelen in de gevangenis is het stopzetten van het bezoek. Daardoor komt er veel minder drugs de gevangenis binnen. Maar dat zorgt voor onrust bij de 'afkickende' gedetineerden.

Bewakers geven aan bij vakbond FNV dat deze gedetineerden moeilijk te hanteren zijn. Zij willen zelfs zover gaan om de gevangenen weer drugs te geven, zodat ze rustiger worden. Dekker is het hier volstrekt mee oneens. "Drugs vormen juist een gevaar in de gevangenis. Daarom willen we dat mensen afkicken en krijgen ze daar medicijnen voor. Drugs vrij laten is niet goed voor personeel en niet voor gedetineerden."

Bekijk hier het hele gesprek met minister Sander Dekker.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.