Het grote bedrijfsleven moet niet langer aanschuiven bij onderhandelingen over het klimaatakkoord. "Zij zijn niet de baas", zegt Groenlinks-leider Jesse Klaver vanavond in EenVandaag.

De tijd dringt. De besprekingen voor het klimaatakkoord gaan een cruciale fase in, en vóór 21 december moet er een akkoord liggen. Maar vooral aan de tafel van de industrie zitten de onderhandelingen, volgens GroenLinks, muurvast.

Volgens Jesse Klaver is het om die reden noodzakelijk dat het bedrijfsleven van de onderhandelingstafel verdwijnt. "Het is goed dat grote bedrijven al hun argumenten op tafel hebben kunnen leggen, maar zij zijn niet de baas in Nederland. We mogen een klimaatakkoord niet laten sneuvelen vanwege de economische belangen van de vervuilende industrie."

'Doorbraak forceren'

Volgens Groenlinks is het om die reden noodzakelijk het grote bedrijfsleven van tafel te sturen om een doorbraak te forceren. "We moeten alles op alles zetten om te zorgen dat er een klimaatakkoord komt. Uitstel of afstel van ambitieus klimaatbeleid is geen optie. Daarom is het in deze beslissende fase noodzakelijk dat de industrie niet meer mee praat."

'Kabinet moet niet aan kant industrie staan'

Klaver snapt dat het bedrijfsleven voor zijn eigen economische belangen opkomt, maar ergert zich aan het feit dat volgens hem het kabinet steeds de kant van de industrie kiest. "Als Rutte de grote bedrijven steunt komt zijn kabinet in de problemen. Het is tijd dat de premier gaat luisteren naar al die mensen die actie willen tegen klimaatverandering en grote bedrijven niet langer de hand boven het hoofd houdt."

Aan vijf zogenaamde klimaattafels wordt al maanden onderhandeld om tot een akkoord te komen. De vijf tafels zijn: gebouwde omgeving, mobiliteit, landbouw en landgebruik, elektriciteit en industrie. Het doel is om tot afspraken te komen om in 2030 bijna de helft minder broeikasgassen uitstoten als in 1990.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.