Nu kun je nog lui vanaf de bank je favoriete serie bingewatchen, maar binnenkort moet je actief meedoen. Netflix maakt volgens ingewijden namelijk speciale afleveringen waarbij de kijker bepaalt hoe het verhaal afloopt. Klinkt spectaculair, maar nieuw is het zeker niet...

Al in 2006 kwam Carry Slee met haar jeugdroman Lover of Loser: Your Choice. Jonge lezers konden daarin kiezen hoe het verhaal zou lopen. 

Grijze en witte bladzijden

Het was eigenlijk heel simpel. In het boek zitten witte en grijze bladzijden. Er zijn punten in het verhaal waarop de lezer moet kiezen tussen twee opties, zoals: “Gaat Eva mee met de jongen in het leren jasje of gaat ze niet in op zijn geflirt?” Afhankelijk van je keuze lees je vervolgens de witte óf de grijze bladzijden. 

Het was voor Carry Slee een uitdaging. “Ik vond het heel leuk om te doen, maar het was meer werk dan normaal. Je kunt niet helemaal los met je fantasie. Je moet jezelf terugfluiten en bedenken: waar komt het keuzemoment?”

Idee van een fan

Slee krijgt veel fanmail, en kwam zo op het idee om een ‘meerkeuze-boek’ te maken. “Een kind overkwam iets vervelends op een feestje. Toen dacht ik: als je er niet naartoe was gegaan, had je het niet meegemaakt. Toen realiseerde ik me: dat is eigenlijk iedere dag zo in het leven. En dat kan natuurlijk ook in een verhaal.” 

Slee ging gewoon schrijven, zonder het einde van tevoren bedenken. “Ik merkte dat ik wel een voorkeur kreeg voor één verhaal, die schreef ik ook het makkelijkst. Gewoon zoals ik het normaal ook gedaan zou hebben. Die andere twee heb ik er bij verzonnen.” 

Verdwijnen in een verhaal

Zelf zou Slee niet een zelfgekozen einde bij series willen zien. “Je kunt niet helemaal in het verhaal verdwijnen in je fantasie. Je bent je door de verplichte keuzes bewust van het feit dat het verhaal verzonnen is, en dat heb je normaal niet, dan kun je je laten gaan.”

De lezers van Slee waren daarbij ook duidelijk. “Mijn gevoel was toch achteraf dat kinderen het fijner vonden om één verhaal te lezen. Sommigen vonden het ingewikkeld." Na twee boeken is Slee daarom ook gestopt met de keuze-boeken. “Het werd zo’n trucje.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.