Heeft het leren van de Nederlandse taal door buitenlandse studenten invloed op hun keuze om wel of niet terug naar hun thuisland te gaan. Organisatie Beter Onderwijs Nederland zegt van wel, maar daar blijkt geen bewijs voor te zijn.

Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland was te gast bij Buitenhof, waar hij onder meer beweerde dat de kans dat internationale studenten in Nederland blijven na hun studie verdubbelt als ze Nederlands spreken. Verbrugge riep dit in een discussie over Engelstalig onderwijs op Nederlandse studenten over internationale studenten: "...het blijkt ook, cijfermatig dat wanneer ze Nederlands leren, dat dat kans dat ze blijven meer dan verdubbelt."

Universiteiten én studenten weten van niets

Nu kunnen we al heel snel zeggen: niemand kon die bewering bevestigen. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Universiteiten zegt: "Er zijn bij mijn weten geen studies gedaan naar het effect van Nederlands leren op de blijfkans van internationale studenten. Maar ik denk wel dat we ervan uit kunnen gaan dat het effect positief is. Dat doe ik in ieder geval wel."

De Landelijke Studentenvakbond deed onderzoek naar de positie van internationale studenten, in samenwerking met het Interstedelijk Studenten Overleg, voorzitter Alex Tess Rutten meldt: "Deze cijfers over verdubbeling die kennen wij niet."

Lees ook

CBS, CPB en SER ook cijferloos

Ook bekende instanties als CBS, CPB en SER zijn cijferloos, die toch geregeld ook over studentenzaken publiceren. Zelf hebben ze hier geen specifiek onderzoek naar gedaan, en het CPB laat ook nog weten dat hen ook bij andere instanties geen cijfers bekend zijn, ondanks dat ze geregeld allerlei onderzoek doen naar internationale studenten.

Een woordvoerder van Beter Onderwijs Nederland laat weten dat hij geen idee heeft waar Verbrugge de uitspraak op baseerde. Er wordt door de organisatie nog verwezen naar een link uit een studentenblad, met de kop "Gaan of blijven, internationale studenten vinden taal een obstakel", maar het artikel zegt niets over cijfers die de blijfkans verhogen wanneer de taal geleerd wordt.

Wel staan er een aantal persoonlijke verhalen van internationale studenten in die soms zeggen dat de taal een mogelijke barrière vormt voor hun toekomst in Nederland.

Luister de hele feit of fictie terug in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.