Paniek in de Tweede Kamer. Een 65-jarige man sprong van de publiekstribune de vergaderzaal in, terwijl VVD-kamerlid Arno Rutte aan het woord was. De man wilde aandacht vragen voor de legalisering van wiet. Het is niet de eerste keer dat iemand vanuit activistische motieven de plenaire zaal in springt. In 2005 belandde een Engelsman pal naast toenmalig SP-kamerlid Harry van Bommel: "Hij vloog centimeters over mij heen."

Van Bommel herinnert het zich nog goed: "Bas van der Vlies was in debat met Agnes Kant, toen er opeens iets vlak over mijn gezicht vloog. Naast mij en Jan Marijnissen lag plots een man op de grond." De 54-jarige springende Engelsman bleek lid van de 'dwaze vaders', een vereniging die aandacht vraagt voor verbeterde omgangsregelingen tussen gescheiden vaders en hun kind(eren). Bij de val breekt hij zijn twee enkels: "De bewaking dook meteen op de man en voerde hem snel af," aldus Van Bommel. 

De dagen erna ontstond discussie over de beveiliging van de publiekstribune. Sommige Kamerleden pleitten voor een glazen wand, maar die plannen worden tegengehouden door kamervoorzitter Weisglas. Dit tot opluchting van Van Bommel: "Direct contact van het publiek met de democratie is belangrijk. Mensen nemen de moeite om te kijken, omdat ze daar waarde aan hechten. Als je een glazen wand ervoor zet, kan je ze net zo goed voor een televisie zetten."

Verscherpte beveiligingsmaatregelen

Wel werden de beveiligingsmaatregelen flink aangescherpt. "In 1992 kon je nog overal komen met een gastenpas. Onder meer door het incident met de 'dwaze vader' zijn er door de jaren heen sluizen en metaaldetectoren geinstalleerd. Ook moet je als bezoeker nu al je spullen in een kluisje stoppen en mag je ook geen jas meer meenemen op de bezoekerstribune." De discussie omtrent een glazen wand op de publiekstribune zal ongetwijfeld weer oplaaien, vermoedt Van Bommel: "In Nederland zijn we een van de weinige landen waar de plenaire zaal en de publiekstribune zo direct met elkaar in contact staan. Laten we dat zo houden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.