Joram van Klaveren stapt uit de PVV-fractie. Na Roland van Vliet gisteren is hij het tweede PVV-Kamerlid dat opstapt na de uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen'. Ook het Haagse gemeenteraadslid Chris van der Helm stapt op.

Voor Van Klaveren zijn de uitspraken van Wilders mede aanleiding voor zijn vertrek uit de partij. Van der Helm zegt in een korte verklaring dat de uitspraken van Wilders 'van Nederland geen beter land en van Den Haag geen betere stad' maken. 

Roland van Vliet

Gisteren werd bekend dat Roland van Vliet de PVV-fractie verlaat. Hij verklaarde dat de uitspraken van Wilders voor hem de laatste druppel waren. Van Vliet gaat als eenmansfractie verder. 

De aanleiding voor de ophef ontstond woensdag nadat Wilders tijdens de verkiezingsavond zijn aanhang vroeg of ze meer of minder Marokkanen willen. Het publiek scandeerde hierop luid ‘minder, minder, minder’. ‘Dan gaan we dat regelen’, voegde Wilders hieraan toe.

Geen samenwerking

Sindsdien klinkt er veel kritiek op Wilders. Premier Rutte liet vannacht al weten niet langer te willen samenwerken met de PVV, als Wilders zijn uitspraken niet terugneemt. Hij doelde op samenwerking op landelijk niveau. Maar de VVD-lijsttrekkers van Den Haag en Almere maakten vandaag duidelijk dat ze willen dat de PVV in hun steden afstand neemt van het optreden van Wilders op de verkiezingsavond.

'Hetze'

Volgens PVV-leider Geert Wilders is er sprake van een ,,hetze'' tegen zijn partij. ,,Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV'', verklaarde Wilders vanochtend tegenover ANP in een reactie. 

Uitzending

Is de uitspraak van Wilders bewust of een slip of the tongue? In EenVandaag een gesprek met emeritus hoogleraar Meindert Fennema, die een biografie over Wilders schreef. Ook spreken we met oud-Kamerlid Hero Brinkman, die in 2012 de PVV-fractie verliet. Verder spreken we in Den Haag met verslaggever Remko Theulings over de laatste ontwikkelingen binnen de PVV. Hoe erg is het vertrek van de twee Kamerleden?

Aangiftes

Meerdere mensen hebben inmiddels aangifte gedaan tegen Wilders. Het OM maakte gisteren bekend dat inmiddels meer dan honderd aangiftes zijn binnengekomen. EenVandaag maakte gisteren een uitzending hierover. Bekijk deze hieronder terug.

Uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat een meerderheid de uitspraken van Wilders veroordeelt. De PVV-achterban heeft er minder problemen mee. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.