Toen ex-PVV-Kamerlid Joram van Klaveren bekend maakte dat hij nu door het leven gaat als moslim, kwam dat voor oud-collega Arnoud van Doorn niet geheel als een verrassing. Ook Van Doorn werkte voor de PVV en ook hij is nu moslim.

Je zou kunnen stellen dat Van Doorn de voorganger is van Van Klaveren. Arnoud Van Doorn werkte als PVV-raadslid in Den Haag in dezelfde periode als Van Klaveren, die toen Kamerlid was. Beiden waren zeer kritisch op de islam. Later werd Van Doorn, inmiddels bekeerd, raadslid in Den Haag voor de Islamitische Partij van de Eenheid: van islam-criticus naar islam-aanhanger.

Lees ook

Spirituele zoektocht

"Er is een parallel met Joram", vertelt Van Doorn. "Ik was ook bezig met een spirituele zoektocht en dat heeft tot dit geleid. Mijn bekering leidde in mijn omgeving wel tot een schok. Ik had achteraf meer mensen mee kunnen nemen in mijn zoektocht op dat gebied."

De denkbeelden in de PVV zorgden ervoor dat Van Doorn meer over de islam wilde weten "Ik was het niet eens met de harde lijn bij de PVV. Je bent er beroepsmatig veel mee bezig, en het triggert je. Je gaat je er dan toch in verdiepen, maar natuurlijk niet met de intentie om moslim te worden." Van Doorn noemt zijn opgedane kennis en zijn keuze om zich te bekeren in eerste instantie confronterend: "Uiteindelijk blijkt dat ik het al die jaren daarvoor bij het verkeerde eind heb gehad."

Arnoud van Doorn vertelt als gast bij Radio EenVandaag over zijn bekering tot de islam.

Moskeebezoek was lastig, PVV-tijd handig

Het aanpassen van zijn levensstijl aan de islam noemt Van Doorn ingrijpend. "Het was best een grote stap om voor het eerst een moskee te bezoeken." Hoe langer hij het doet, hoe makkelijker dat wordt. "Ik kom nu bij heel veel verschillende moskeeën en ik probeer zoveel mogelijk een moskee te bezoeken op vrijdagen. Uiteindelijk conformeer je je aan de regels van de Islam."

Zelfs zijn PVV-tijd helpt hem op verschillende vlakken van zijn nieuwe leven. "In de tijd van de PVV heb ik heel veel dingen geleerd, die ik nu weer kan gebruiken: debat-training, mediatraining, weten hoe het politieke systeem werkt... Daar heb ik nu wat aan."

Bedevaart

Voor zijn nieuwe 'geloofsgenoot' Joram van Klaveren heeft Van Doorn een uitnodiging liggen: "Joram, mocht je me horen: neem contact met me op en je bent welkom. We hebben voor jou op hele korte termijn als je wilt de kleine bedevaart, de Umrah, in elk geval geregeld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.