De voormalig PVV-kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren gaan samen een nieuwe fractie in de Tweede Kamer vormen. Dat hebben ze vandaag besloten. De twee gaan vanaf nu in de Kamer samenwerken, ondersteund door vier medewerkers.

Bontes en Van Klaveren willen de komende tijd gebruiken om te werken aan een nieuwe partij op rechts. Volgens hen is de PVV veel te veel doorgeschoten: het sociaal-economische beleid is veel te links geworden en met de extreme uitspraken van Wilders, over "minder Marokkanen" plaatst de PVV zich buiten de politieke realiteit. Bontes en Van Klaveren zien voldoende ruimte ter rechterzijde van de VVD voor een "gezond rechts geluid".

Vertrouweling Wilders

Joram van Klaveren verliet de PVV vrij recent, na de omstreden Marokkanen-uitspraak van Wilders. Van Klaveren werd alom gezien als een van de vertrouwelingen van Wilders. De PVV-leider schoof hem tijdens de gemeenteraadscampagne zelfs naar voren als mogelijke burgemeesterskandidaat voor Almere. Louis Bontes werd eind oktober na een conflict uit de PVV-fractie gezet.  

Vanavond in EenVandaag een uitgebreid gesprek met Bontes en Van Klaveren, waarin zij hun motieven en hun plannen toelichten.

Fragment interview Kamerleden Van Klaveren en Bontes

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.