De voormalig PVV-ers Louis Bontes en Joram van Klaveren (VNL) gaan politiek samenwerken met de partij van de Britse politicus Nigel Farage (UKIP). Dat hebben ze vanmiddag officieel beklonken in Brussel.

De oud-PVV-kamerleden bereiken hiermee iets wat PVV-leider Wilders nooit is gelukt: een alliantie met Farage en zijn UKIP-partij.

In het verleden kwam een samenwerking van Wilders met de sterke anti-Europese UKIP partij van Farage niet van de grond vanwege de islam-standpunten van de PVV-leider. Ook de samenwerking van Wilders met het Franse Front National gaat Farage veel te ver. 

Partners in strijd tegen EU

UKIP heeft Voor Nederland, de partij van Bontes en Van Klaveren benaderd om een Europa-brede anti-EU partij te vormen.  Ook in andere Europese landen zoekt UKIP naar partners die tegen Brussel willen strijden.

Met Wilders wil Farage niet samenwerken vanwege zijn inconsistentie, zegt Farage. “Wel voor vrijheid van meningsuiting zijn, maar de Koran willen verbieden”. Dat Wilders veel groter is dan VNL, vindt de Farage niet zo belangrijk: “Grootte is niet alles”.

Zowel Voor Nederland als UKIP (United Kingdom Independence Party) hopen van de samenwerking te profiteren.

Farage

Nigel Farage geldt als de bekendste eurosceptische politicus van Europa. Zijn partij is met 24 zetels vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Hij verwierf bekendheid met zijn felle aanvallen op bijvoorbeeld EU-voorzitter Herman van Rompuy (“Who vote for you?”).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.