"Natuurlijk snap ik dat je verbaasd bent", zegt Joram Van Klaveren in gesprek met verslaggever Marc Belinfante. "Ik had het vreemd gevonden als je niet verbaasd was geweest." Gisteren maakte de oud-PVV'er bekend dat hij zich bekeert tot de islam.

Meerdere keren had ik hem voor de camera. Eerst als Kamerlid van de PVV en later voor VNL. Van Klaveren was als PVV'er initiator van het Kamerdebat over 'het Marokkanen-probleem'. Als de camera uit was, was hij vaak goed voor een superkritische uitspraak over de islam. Ik herinner me Van Klaveren ook als een politicus die zich aangesproken voelde door het jodendom. Nu is Van Klaveren dus moslim. Veel is al gezegd, maar mijn nieuwsgierigheid naar deze opmerkelijke twist nog lang niet. Ik besloot hem hem op te bellen.

Christusfiguur

"Natuurlijk snap ik dat je verbaasd bent." Ik vraag Van Klaveren hoe het kan dat hij vroeger interesse toonde in het jodendom en zich nu heeft bekeerd tot de islam. "In eerste instantie wilde ik me ook bekeren tot het jodendom, maar ik miste daar toch de Christusfiguur. De islam erkent Christus als een profeet en het jodendom niet."

"Ga je nu ook leven volgens de regels van de islam", vraag ik hem. "Stop je bijvoorbeeld met drinken?" Voor Van Klaveren is dat geen groot probleem. "Ik dronk toch al niet veel. Vroeger als student (Van Klaveren studeerde theologie, red.) wel, maar als je ouder wordt, dan ben je de volgende dag nog suf. Dat vind ik niet prettig. Niet drinken is dus geen probleem."

Lees ook

Varkensvlees

Een ander belangrijk gebruik in de islam is voor Van Klaveren ook niet onoverkomelijk. "Varkensvlees at ik ook al niet. Ik word heel snel dik en eet daarom liever voornamelijk witvlees: kip en kalkoen."

De oud-PVV'er mag nu dan moslim zijn, zijn vrouw en kinderen gaan niet mee in zijn bekering. "Mijn vrouw heeft een christelijke achtergrond."

'Ik blijf gewoon mezelf'

Het volgen van bepaalde gebruiken gaat hem wel lukken, maar verder weet Van Klaveren nog niet hoe hij zijn islamitische leven precies gaat inrichten. "Vijf keer bidden op vrijdag? Ik weet het echt niet, Marc. Het is allemaal nog heel pril. De rituele kant moet ik me nog eigen maken."

De reacties blijven sinds zijn bekendmaking in elk geval binnenstromen. "Vanochtend had ik Jan Roos nog op de app. Hij begreep er niks van. Maar hij heeft dan ook een hekel aan alle godsdiensten. Ik begrijp die reacties allemaal wel. Het is voor buitenstaanders ook lastig te begrijpen. Ik zeg: lees mijn boek en dan begrijp je het." Toch wil hij duidelijk maken dat hij wel degelijk echt serieus is. Van Klaveren benadrukt dat het geen publiciteitsstunt is voor zijn nieuwe boek. "Ik ga vanaf nu ook geen homo's haten hoor, en met joden heb ik niet ineens problemen."Ik blijf gewoon mezelf, maar dit is gewoon wat het is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.