Het kabinet gaat de winning van aardgas in Groningen de komende drie jaar verminderen.  In Loppersum, het meeste kwetsbare gebied gaat het om een daling van 80 procent. Dat heeft minister Kamp bekend gemaakt. Ook komt er 1,2 miljard euro beschikbaar om huizen, gebouwen en infrastructuur te versterken en om de leefbaarheid in het gebied te verbeteren.  

De totale productie wordt de komende drie jaar begrensd op respectievelijk 42,5, 42,5 en 40 miljard kubieke meter. De productie in 2013 bedroeg bijna 54 miljard kubieke meter. Hiermee volgt het kabinet het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Vanmiddag werd bekend dat in de ministerraad een besluit was genomen over de gaswinning in Groningen. Minister Henk Kamp lichtte het besluit vanmiddag zelf toe in de Groningse gemeente Loppersum. Vooraf was de verwachting dat het kabinet de gaswinning zou terugschroeven en de provincie zou compenseren.

De Groningers zijn woedend, omdat het gebied geteisterd wordt door steeds meer aardschokken vanwege de jarenlange gaswinning. Van de gasopbrengsten zien ze maar weinig terug

Minister Kamp reageert in de uitzending op het besluit om de gaswinning te compenseren. En hoe is het in Groningen ontvangen? Is de geboden compensatie genoeg voor de Groningers? We spreken met twee boze huiseigenaren. Hun woningen zijn onverkoopbaar geworden door de aardbevingen. 

Bekijk rechtsboven een video over de geschiedenis van de gaswinning in Groningen. 

Lees ook

Geschiedenis gaswinning Groningen

Geen titel

Geen titel