De schade aan woningen door de aardgaswinning in Groningen wordt vergoed. Maar de schade door de mijnbouw in Zuid-Limburg wordt niet meer betaald, ondanks dat de bodem daar nog steeds fors in beweging is door de eerdere mijnbouw. Die zaak is verjaard, zegt minister Henk Kamp (Economische Zaken). Onzin, zegt nu zelfs Theo Bovens, Commissaris van de Koning in Limburg. "Ik vind niet dat Kamp kan zeggen: daar laat ik het bij." 

De minister moet volgens hem de gedupeerden gewoon gaan compenseren, want veel verzakkingen zijn het gevolg van het omhoog komen van het grondwater na het uitzetten van de pompen in 1994. 

Al jaren proberen ook huiseigenaren in de Zuid-Nederlandse mijnstreek compensatie te krijgen voor de schade aan hun huizen, garages en tuinen. Tot nu toe is minister Kamp hen niet tegemoet gekomen, maar nu de Groningers 1,2 miljard van de minister krijgen om de schade van de gaswinning aan hun bezittingen te compenseren, zien de gedupeerde Limburgse huizenbezitters ook weer mogelijkheden.

EenVandaag spreekt onder andere met Wiel Miseré, de laatste Limburgse inspecteur ‘Ondergrondse Zaken’ bij het Staatstoezicht op de Mijnen, over de onzichtbare maar gevaarlijke gevolgen van menselijk handelen voor de grond onder onze voeten. Met hem bezoeken we een paar huizenbezitters, bij wie de woonkamer inmiddels al twintig centimeter in hoogte verschilt en de garage is verzakt