Geld voor ontwikkelingshulp is niet altijd goed besteed, maar investeren in ontwikkelingslanden kan ook juist ontzettend positief zijn. Dat weet Sanne Bolkenstein uit ervaring. Sanne laat zien dat je met een klein initiatief grootse dingen kan bereiken. Ze werd deze maand uitgeroepen tot de Vrouwen van Nu Verschilmaker 2017, en vandaag is zij de Optimist.

Sanne Bolkenstein won de titel omdat ze de bedenker is van AFRIpads: uitwasbaar maandverband voor meisjes en vrouwen in Afrika. Ze kwam op het idee toen ze negen jaar geleden, tijdens haar stage op een school in Oeganda, zag dat meisjes minder naar school gaan naarmate ze ouder worden. Vanaf het moment dat ze ongesteld worden, ontdekte Sanne. Want veel meisjes hebben geen toegang tot (betaalbaar) maandverband.

Het zorgt ervoor dat meisjes vier tot vijf dagen school per maand missen. In plaats van maandverband gebruiken de meisjes namelijk kranten, oude kleding, bladeren of zelfs modder. Loop daar maar eens kilometers mee naar school.

Sanne, van stagiair tot vrouw met een missie: alle meisjes moeten elke dag naar school kunnen. Nu, negen jaar later, is ze de voorzitter van de Stichting AFRIpads. Er werken inmiddels 150 Oegandese vrouwen die lokaal het maandverband maken, en er zijn al meer dan een miljoen menstrual-kits verkocht.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.