"De dreiging is er al zo lang, dit moet een keer stoppen", zegt Jopie van der Werf. Haar handtekening is samen met die van duizenden anderen door ouderenbond ANBO overhandigd aan minister Koolmees. De boodschap: voorkom kortingen op het pensioen.

De inkt van het in juni gesloten pensioenakkoord was nog niet droog, of pensioenfondsen waarschuwden al dat kortingen op de pensioenen in 2020 bijna niet te voorkomen waren. Vakbonden dreigden hun handtekening onder het akkoord weg te halen als de minister de verlaging van de pensioenen niet zou tegen houden.

'Alles wordt duurder'

Ook voor veel ouderen zijn de kortingen een grote zorg. Van der Werf: "Vanaf 2006 heb ik geen verhoging van mijn pensioen gekregen. Daarom is de dreiging dat het minder wordt ook zo vervelend." De rek is er volgens Van der Werf wel uit voor gepensioneerden.

"De huren gaan omhoog, het eten is duurder geworden, de elektriciteitsprijs is gigantisch omhoog gegaan, maar wij worden niet geïndexeerd en blijven op hetzelfde bedrag staan." Van der Werf vindt dat de gepensioneerden een vergeten groep is: "Het grijze wolkje."

Lees ook

Regels aanpassen om kortingen te voorkomen

Volgende week zal minister Koolmees van Sociale Zaken de Kamer informeren of hij de kortingen weet te voorkomen. Hij moet dan regels aanpassen. Naar verluidt zal hij de kortingen in elk geval met een jaar willen uitstellen. Maar Jopie van der Werf wil het woord 'kortingen' helemaal niet meer horen: "Nu is het misschien voor een jaar, maar mijn standpunt is dat de dreiging helemaal van tafel moet. Houd ermee op."

Ouderenbond ANBO is ook nog niet zeker dat de verlaging van de pensioenen van de baan is. Directeur Liane den Haan: "De pensioenfondsen hebben genoeg geld in kas en willen ook graag uitbetalen. Wij blijven de druk bij de minister erop houden totdat het uitstel zwart op wit staat."

Naar het Malieveld

Als er ondanks de druk toch gekort gaat worden verwacht ANBO veel boze gepensioneerden en zal de bond zich beraden op verdere acties.

Voor Jopie van der Werf is het wel duidelijk wat gepensioneerden dan te doen staat: "Het is dan tijd dat we voor onszelf opkomen. Al is niet iedereen mobiel, dan moeten we met rollators, scootmobielen en brommobiels naar het Malieveld."

Bekijk hier de tv-reportage.