De heren van het TV-programma Voetbal Inside maakten gisteren weer een uitzending, en aan tafel vertelde Johan Derksen dat FC Twente op dit moment 73 contractspelers in dienst heeft. Dat lijkt wat aan de hoge kant.

Waarom zou een club zoveel spelers onder contract hebben? Volgens Pieter Zwart van Voetbal International is het in Engeland de normaalste zaak van de wereld om veel jonge spelers al een contract te geven. Als je namelijk tussen je 16e en 21e drie jaar bij een bepaalde club speelt, dan geld je als in dat land opgeleid. Dus voor clubs als bijvoorbeeld Chelsea en Manchester City is het erg interessant om iedere zomer een heel aantal jeugdspelers te kopen. Zodra die in jeugdteams spelen, een paar keer verhuurd worden en aan de drie jaar zitten, worden deze spelers veel meer waard.

Zwart noemt Manchester City, de tegenstander van Feyenoord aanstaande woensdag in de Champions League, een waar handelshuis. De Engelse Premier League club heeft ongeveer honderd spelers met een contract. Eigenlijk is het nóg meer, want City heeft nog een City Football Groep gelinkt aan de club. Verdeeld over verschillende continenten hebben ze zo honderden spelers aan zich gebonden.

Conclusie 

Volgens FC Twente klopt er helaas niets van de bewering van Johan Derksen. Woordvoerder Richard Peters geeft aan dat de club maar 49 contractspelers heeft. Wel kan hij verklaren hoe Johan Derksen aan 73 spelers komt. "We hebben 73 spelers, maar die zijn verdeeld over drie elftallen: het eerste elftal, Jong FC Twente en FC Twente onder 19 jaar. Maar er krijgen dus echt maar 49 spelers een salaris." De stelling is fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.