Rolt een voetbal anders op kunstgras dan op natuurgras? Johan Derksen en Hans Kraay Jr beweerden gisteravond in Voetbal Inside dat dat inderdaad zo is. Het kunstgrasveld van Excelsior zou Feyenoord, dat thuis op een goede grasmat speelt, parten hebben gespeeld en zo de wedstrijd hebben doen verliezen (3-0).

Radio Eenvandaag zoekt het uit en komt erachter dat er weinig toepasselijk onderzoek is gedaan. Wel is onderzocht of kunstgras tot meer blessureleed of competitievervalsing leidt. (in beide gevallen luidt het antwoord: NEE).

Analysebureau Ortec Sport heeft informatie dat een antwoord benadert. Onderzoeker Bertus Talsma analyseerde alle 250 duizend laag-bij-de-grond-passes die gedaan zijn in de eredivisie. Daaruit blijkt dat ballen sneller gaan over kunstgras dan natuurgras, 8,45 m/s resp. 8,37 m/s. Hierbij is geen onderscheidt gemaakt tussen natte en droge velden. Het kan echter zo zijn dat de zeer goede grasmat van Feyenoord toch sneller rolt dan de gemiddelde velden in de eredivisie.

Snelheid is echter maar een aspect van het gedrag van een bal. Bijvoorbeeld het wegspringen/wegkaatsen van ballen op kunstgras is niet onderzocht. Daarom moeten we helaas vast stellen dat het niet te onderzoeken valt. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.