Mensen met een beperking komen maar moeilijk aan het werk bij normale werkgevers. Dat was juist wél de bedoeling toen de sociale werkplaats werd afgeschaft. Staatssecretaris Van Ark zegt dat ze deze zomer doorwerkt aan een plan om het werkgevers makkelijker te maken om mensen met een handicap aan te nemen. Maar hoe vergaat het hen in de tussentijd?

Een eerder voorstel van de staatssecretaris, waarin werkgevers hun werknemers met een arbeidsbeperking onder het minimumloon mogen betalen, kon op veel kritiek rekenen. Inmiddels schaaft ze aan het plan, na een veelgetekende petitie die ertegen was.

update
clock 06-09-2018 19:00

Het plan om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen is helemaal van tafel, heeft het kabinet aangekondigd. Het plan is niet uitvoerbaar, zo is geconcludeerd. Voor het kabinet speelde ook mee dat er geen enkel maatschappelijk draagvlak voor de plannen was.

Verslaggever Roos Oosterbaan zoekt in vijf afleveringen uit hoe het mensen met een beperking nu vergaat op de arbeidsmarkt. 

Kijk & lees meer:

Aflevering 1: Noortje schreef premier Rutte

Noortje Van Lith (21) kwam eerder dit jaar in het nieuws toen zij op Facebook premier Rutte opriep af te zien van het kabinetsplan om gehandicapten onder het minimumloon te betalen. Dat zou het voor werkgevers makkelijker maken gehandicapten in dienst te nemen. Hoewel staatssecretaris Van Ark beloofde de ’scherpe randjes’ van het voorstel af te halen, is Noortje nog niet gerustgesteld. Zij vindt dat het plan helemaal van tafel moet. Zij vertelt ook dat ze door haar handicap moeilijk aan een stageplek kon komen. Een bedrijf mailde dat ze te veel komma’s in haar sollicitatiebrief had staan. "Vervolgens werd een klasgenoot met dyslexie aangenomen."

Noortje van Lith

Aflevering 2: 'Je moet een beetje gek zijn'

Voor werkgevers is het niet makkelijk om mensen met een handicap aan te nemen. “Je moet daar bijna een beetje gek voor zijn”, zegt Janet Seidel van het schoonmaakbedrijf Novon Schoonmaak. Van de 80 mensen met een handicap die bij het bedrijf in dienst zijn, heeft ze haar handen vol aan de ingewikkelde regels en administratie. “Dat zou echt anders moeten”. 

Aflevering 3: Werken bij de gemeente

Mensen met een beperking komen in het bedrijfsleven al lastig aan een baan, maar bij de overheid is het nog moeilijker. Daar halen ze zelfs hun eigen doelstellingen om voldoende gehandicapten aan een baan te helpen niet eens. Roos Oosterbaan gaat bij Paul Bulterman van de gemeente Waddinxveen na waarom dat niet lukt. 

Aflevering 4: 'Klanttevredenheid door medewerkers met beperking omhoog'

Er zijn bedrijven die geen gedoe hebben met subsidies of het halen van een doelstelling om voldoende gehandicapten in dienst te hebben. ABN Amro bijvoorbeeld, zij hebben zo’n 550 mensen met een handicap in dienst, doet geen beroep op compensatieregelingen en haalt van alles uit de kast om ze tevreden te houden. En niet zonder reden. "De klanttevredenheid gaat door deze medewerkers omhoog, teams waarin iemand met een beperking werkt zijn tevredener en als laatste daalt het ziekteverzuim op afdelingen waar iemand met een beperking werkt", zegt Sven Romkes van het bedrijf.  

Aflevering 5: Bezuinigingsdrang

Na een zoektocht naar de vraag waarom het toch zo lastig is om gehandicapten aan een baan te krijgen, maakt Roos vandaag de balans op. Zij spreekt onder andere met hoogleraar arbeidsdeskundigheid Ronald Blonk. Hij maakt zich zorgen over het Nederlandse beleid. De voortdurend drang om te bezuinigen eist juist bij deze groep zijn tol, zegt hij. "Als je geen zorg draagt dat iedereen aan boord blijft, is letterlijk het einde zoek."