Cabaretier Jasper van Kuijk vraagt zich af waarom we gemeenteraadsleden en leraren zo weinig betalen, terwijl we graag willen dat ze hun werk goed blijven doen. Bij topbestuurders hanteren we hele andere normen; met een bonus bovenop hun toch al riante salaris wordt geprobeerd om topmensen binnen te houden. Wat is hier aan de hand?

Na de gemeenteraadsverkiezingen ging het veel over de vergoeding die gemeenteraadsleden krijgen voor hun werk. Bij 'Zondag met Lubach' rekenden ze uit dat gemeenteraadsleden in kleine gemeenten omgerekend €4,49 per uur krijgen.

Kijk & lees ook

'Zorg ga je niet te lijf met een afwasborstel'

Wat bij Jasper van Kuijk de vraag opwerpt of je gemeenteraadsleden niet iets meer zou moeten betalen dan het gemiddelde afwashulpje. "Zeker ook omdat gemeenteraden inmiddels gaan over complexe onderwerpen als de zorg en binnenkort over de omgevingswet. Geen onderwerpen die je te lijf gaat met een afwasborstel", aldus Van Kuijk in zijn column voor EenVandaag.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau signaleerde dat gemeenteraadsleden afhaken omdat de werkdruk te hoog is. Ze kunnen het gemeentwerk niet meer combineren met hun werk en hun gezin. Reden voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten om te pleiten voor een hogere vergoeding. Geen gek idee om deze belangrijke banen ingevuld te krijgen.

Toch denkt de VVD daar anders over. Van Kuijk haalt een aantal VVD'ers aan in zijn column die vinden dat je de politiek in gaat voor de overtuiging. Volgens hen moet je het niet voor het geld doen. Dezelfde gedachte heeft de VVD over het verhogen van de salarissen van basisschoolleraren. "Deze mensen doen dit werk niet voor het geld, dit doen ze voor de inhoud. Je kunt ook heel veel bereiken met een imagocampagne", aldus een VVD-kamerlid bij WNL Haagse Lobby.

Het beloningsbeleid, volgens de VVD

Dit is dezelfde VVD die tegen de invoering van de wet normering topinkomens was. De VVD die moest zorgen voor normale salarissen voor zorgmanagers en directeruen van woningcooperaties. Maar zoals Jasper van Kuijk leest op de VVD-website: "We willen een overheid die deskundig, dienstverlenend en doelgericht te werk gaat. Daarvoor heb je gekwalificeerde bestuurders nodig, aan wie je een adequaat salaris betaalt. Jasper vat in zijn column het beloningsbeleid van de VVD eens goed samen: 

  • "Gemeenteraadsleden en leraren, met te weinig geld en een prima imago, die geef je een imagocampagne."
  • "Grootverdieners in de publieke sector, die geen goed imago hebben, juist omdat ze zoveel verdienen, die geef je meer geld."

Toedeledokie van Mark Rutte

Een vrij vreemd beleid, zou je zeggen. Dit leek ook Mark Rutte zelf te beseffen toen hij op een VDD-congres ineens topbankiers opriep om maar in het buitenland te gaan werken als ze meer wilden verdienen "Toedeledokie, ga dan, en zoek die baan in Londen", riep Rutte naar een volle zaal VVD'ers.

Maar, die topbankiers blijven gewoon in Nederland werken voor hun toch al riante salaris. "Want ook topbestuurders hebben kinderen met een school en vriendjes, en een fijn huis en fijne buren waar ze aan gehecht zijn", stelt Jasper van Kuijk. "Dat toedeledokie gaan, dat is dus precies wat topmanagers niet en leraren en gemeenteraadsleden wél doen." Zij brengen het niet langer op om voor het salaris van een afwashulpje zoveel werk te verrichten.

"Dus, als we met zijn allen willen dat gemeenteraadsleden een iets hogere vergoeding krijgen, zodat het lidmaatschap van de gemeenteraad geen exclusief privilege wordt voor goed verdienende ondernemers, kinderlozen en gepensioneerden," concludeert Van Kuijk. "Laat de VVD dan even weten dat u echt niet gelijk zakkenvuller gaat roepen, als we gemeenteraadsleden meer gaan betalen dan een vakkenvuller."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.