“The name is Bond, James Bond.” Het is een van de meest iconische uitspraken uit de filmgeschiedenis, van een van de bekendste filmiconen ooit. Al meer dan vijftig jaar spreekt de Britse geheim agent 007 tot de verbeelding van miljoenen bioscoopbezoekers. Niet voor niets is James Bond na Harry Potter meesterrecordhouder merchandiseopbrengsten.

En dan niet alleen door zijn rol als ‘love interest’ van Bondgirls, of onverschrokken tegenpool van schurken als Dr. No, Auric Goldfinger en Georgi Koskov (gespeeld door de Nederlandse acteur Jeroen Krabbé); het is vooral Bonds onberispelijke stijl en smaak die al meer dan een halve eeuw tot de verbeelding spreken. 

De stijl van James Bond – elegant, luxueus, mondain – komt tot uiting in decors, kostuums en de door Q bedachte innovatieve gadgets. De tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style, te zien in Kunsthal Rotterdam, focust op die stijlvolle wereld met meer dan vijfhonderd (originele) objecten uit de Bondarchieven. Van de beroemde Aston Martin DB5 en het Goldfinger-geweer, tot aan de bikini waarmee Ursula Andress in ‘Dr No’ uit de branding oprees en het klassiek geworden James Bond-herenkostuum.  

De stijl van James Bond resoneert door in het werk van ontwerpers van vandaag. Zoals in de interieurontwerpen van Eric Kuster. In EenVandaag spreekt hij - als grote Bondfan - over zijn fascinatie voor James Bond en de manier waarop de Bondfilms zijn werk hebben beïnvloed. Met Oscarwinnares Lindy Hemming, die voor het kostuumontwerp van vijf Bondfilms tekende, praten we over hoe het personage van James Bond tot aan de dag van vandaag staat voor de ideale, klassiek geklede man, inspiratiebron voor modehuizen van Tom Ford en Versace. 

Aan Jeroen Krabbé, die bijna zélf als James Bond was gecast, vragen we of de James Bondman de tand des tijds inderdaad doorstaat, óf dat we in 2014 misschien wel te maken hebben met een heel ander type ‘ideale man’. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.