De NAVO kijkt naar de toekomst en is bevreesd voor een nieuw soort oorlog: een cyberwar. Digitale aanvallen zouden in een cyberwar een maatschappij aanzienlijk kunnen ontwrichten. Reden voor de NAVO om cyberaanvallen misschien wel onder artikel 5 (een aanval op één NAVO-lid is een aanval op alle leden) te laten vallen. Op 19 en 20 november komt de NAVO-top bijeen in Lissabon en zal onder andere spreken over de dreiging van een cyberwar.

Hoe moet de NAVO omgaan met de dreiging van cyberterreur en kunnen ze zo’n aanval aan? Moet er alleen verdedigd worden of moet men juist ten strijde trekken?

In EenVandaag Ronald Prins van Fox-IT, Generaal-Majoor Koen Gijsbers, verantwoordelijk voor de Nederlandse cyberdefensie en de Israëlische militair journalist Ronen Bergman over de dreiging van een cyberwar en hoe realistisch deze dreiging is.

Lange versie interview Prins

Lange versie interview Bergman

Lange versie interview Gijsbers

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.