Sinds vandaag is ‘ie op internet te vinden: de Cyberwar guide for beginners. Met daarin bruikbare tips voor degenen die zich actief willen inzetten voor de Iraanse oppositie. Hieronder een vertaling:

1. Publiceer GEEN proxy IP’s via Twitter, zeker niet waar gebruik gemaakt wordt van de hashtag #iranelection. Veiligheidstroepen houden deze hashtag in de gaten, en zodra ze een proxy IP ontdekken wordt deze geblokkeerd. Stuur IP’s via Direct Messages

naar @stopAhmadi of @iran09 en ze zullen discreet worden gedistribueerd naar bloggers in Iran. Hoe je een proxy kunt opzetten zie je hier.

2. Gebruik hashtags. De enige twee legitieme hashtags die gebruikt worden door bloggers in Iran zijn #iranelection en #gr88. Andere hashtags lopen het risico de berichtgeving te vervuilen.

3. Gebruik je bullshit-filter. Veiligheidsdiensten zetten zelf twitteraccounts op of maken gebruik van computers van gearresteerde twitteraars. Niet zomaar retweeten dus. Probeer informatie bevestigd te krijgen via betrouwbare bronnen voor je retweet. Deze betrouwbare bronnen zijn lastig te vinden en te volgen.

4. Bescherm de bloggers. Kies in je twittersettings de locatie Teheran en tijdszone +3.30 GMT. Veiligheidsdiensten jagen op bloggers en twitteraars door te zoeken op locatie- en tijdszones.

5. Denial of Service (DDoS) aanvallen. Begin hier niet aan als je niet precies weet wat je doet. Val alleen sites aan die door legitieme Iraanse bloggers zijn aangewezen. Houd er rekening mee dat deze aanvallen ook het netwerk van de bloggers kan platleggen. Blijf hun traffic in de gaten houden.

6. Verspreid het woord. Zodra de bloggers vroegen of Twitter haar onderhoud zou willen uitstellen, gebruikten ze de #nomaintenance tag. En het had het gewenste effect. Zolang kloppende informatie wordt verspreid, morele steun wordt verleend aan de demonstranten en we de legitieme bloggers volgen kan een constructieve bijdrage worden geleverd.

7. Bevestiging door afbeeldingen en video’s. Momenteel wordt al een uur of twee getweet dat het leger Teheran is binnen getrokken. Dit bericht wordt echter nog steeds niet bevestigd door beelden of door legitieme bloggers.

Let wel, dit zijn geimproviseerde richtlijnen die gaandeweg zijn samengesteld en ongetwijfeld nog zullen worden aangevuld en verbeterd. Maar het is fascinerend om te zien hoe de twittercommunity in recordtijd regels opstelt die de informatiestroom zuiver en effectief moet houden.

Hoe voer je een cyberoorlog?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.