Vanaf deze week worden alle bloedtransfusies bij de bloedbank gecontroleerd op Hepatitis E. De leverziekte is aan een opmars bezig, in de afgelopen jaren is het aantal geregistreerde gevallen opgelopen van 50 in 2012 naar ruim 300 in 2016.

Varkenshouderijen

Het virus lijkt vooral veel voor te komen in gebieden met veel varkenshouderijen. In Noord-Brabant, waar veel varkenshouderijen gevestigd zijn rapporteren huisartsen dat ze een toename zien van het aantal Hepititis E geinfecteerden. Wat hier precies de oorzaak van is, en hoe de ziekte opgelopen is, is nog niet bekend. Het RIVM zegt de groei van het aantal gevallen niet aan een regio toe te kunnen schrijven, maar omwonenden maken zich ernstig zorgen en zouden graag zien dat de bouw en concentratie van megastallen aan banden wordt gelegd.

Ook in Engeland is het aantal gevallen gestegen en wordt er met de beschuldigende vinger gewezen naar Nederlandse, Duitse en Deense varkensboeren.

Verband varkensstallen en hepatitis?

EenVandaag spreekt Willy van Berkel uit Nijnsel, in haar straat staan vijf megastallen en is een zesde megavarkensstal gepland. Oud-GGD-directeur Jos van de Sande steunt haar en haar buurtgenoten in het verzet hiertegen, ook omdat hij vermoedt dat er een verband is tussen varkensstallen en de toename van Hepatitis E in Noord-Brabant. Ook spreken we Hans Zaaier, hoofd van de afdeling bloedoverdraagbare infecties van bloedbank Sanquin.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.