De ‘living hellhole’ van Europa. Zo noemt Donald Trump Brussel als hij hoort dat de aanslagplegers in Parijs uit de Brusselse wijk Molenbeek afkomstig zijn. Het is niet de eerste keer dat de wijk als broednest van terroristen in het nieuws komt.  Ook de broers achter de aanslag op Charlie Hebdo, de man met het wapen in de Thalys en de terrorist die vier mensen vermoordde in het Joods museum in Brussel, komen uit Molenbeek. 

De wereldwijd vertoonde beelden van de klopjacht op terrorist Salah Abdeslam, met een urenlange belegering van scherpschutters op de daken rondom zijn huis, schaadt het imago van de wijk verder. 

Een aantal inwoners zet hun boosheid hierover nu om in actie, en verzet zich met positieve initatieven tegen het negatieve imago waarmee de terroristen hen opzadelt. Middenin de terreurcrisis besluit de Molenbeekse Alice van den Abeele een museum voor hedendaagse kunst te openen: het MIMA. De Amerikaanse website Politico vindt dat van zoveel doorzettingsvermogen en lef getuigen dat het van den Abeele uitroept tot meest invloedrijke Belg van 2016. Ook de stichting Brukselbinnenstebuiten krijgt veel media-aandacht door de toeristische rondleidingen die ze in de wijk geven. 

Voor oud-burgemeester Philippe Moureaux zijn deze initiatieven een positieve ontwikkeling. Na de aanslagen in 2015 krijgt Moureaux een hausse van kritiek omdat hij de radicalisering in zijn gemeente niet op tijd de kop zou hebben ingedrukt. Moureaux was burgemeester  van Molenbeek van 1993 tot 2012. Hij schreef hierover een boek, ‘De waarheid over Molenbeek’, waarin hij bestrijdt dat hij tijdens zijn ambtsperiode heeft zitten slapen. 

EenVandaag spreekt Philippe Moureaux en Alice van den Abeelen, en gaat met gids Erik Nobels en een groep belangstellenden mee op tour.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.