Meerdere opiniemakers hebben een sticker op hun deur gekregen waarop staat dat ze in de gaten gehouden worden door organisatie 'Vizier op Links'. De SP heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Is hier sprake van intimidatie? Twee advocaten leggen het uit.

Universitair docent migratiegeschiedenis Nadia Bouras kreeg zo'n sticker op haar deur. Ze doet maandag aangifte. Volgens Bouras is dit een directe vorm van intimidatie van privésfeer en privédomein.

Vizier op Links

Bouras laat in het radioprogramma Met het Oog op Morgen weten dat ze behoorlijk is geschrokken van de boodschap van 'Vizier op Links'. "Toen ik de tekst las begon ik te trillen op mijn benen. Ik ben daar heel erg van geschrokken. De boodschap kwam luid en duidelijk binnen. Ik dacht meteen, deze is voor mij."

Ze deed aangifte, maar de vraag is of de stickeractie van 'Vizier op Links' strafbare feiten kan opleveren. "Intimidatie is überhaupt geen strafbaar feit. Het is wel bedreigend, maar er wordt niet gedreigd met geweld of erger. Er wordt geobserveerd. Dat is natuurlijk indringend, zeker als je dit bij je woning aantreft", zegt strafrechtadvocaat Richard Korver.

Populair woord

Ook strafrechtadvocaat Justin Kötter vraagt zich af of de sticker-actie intimidatie is. "Intimidatie is een populair woord, maar je denkt in deze zaak eerder aan bedreiging. Toch wordt bedreiging redelijk lastig te bewijzen, omdat de vraag dan is, met welk strafbaar feit er wordt gedreigd." In de gaten houden is namelijk niet per definitie strafbaar.

"Ik denk persoonlijk dat dit wellicht als intimiderend kan worden gezien, maar strafrechtelijk kan je eerder aan opruiing denken. Als je gaat kijken naar de tekst, vraag je je gelijk af: wat wil die groep nou precies doen? Het strafbare feit komt niet direct helder naar voren", legt Kötter uit.

Stalking en belaging

Het strafbare feit is dus niet overduidelijk, maar de advocaten denken wel dat er consequenties kunnen komen voor de mensen achter Vizier op Links. Korver denkt dat er kans is op een vervolging, maar dan eerder in termen van stalking en belaging. "Alleen heb je daarvoor eigenlijk nog iets meer nodig. Bijvoorbeeld als er ook op Twitter van alles naar je hoofd wordt geslingerd."

Om tot een strafbaar feit te komen kan er volgens Korver wel op een creatieve manier naar de wet gekeken worden. "Als je creatiever kijkt, kan je zien dat er stelselmatig een inbreuk wordt gemaakt op een groep Nederlanders."

Onderzoek

"Als dat een indringend karakter heeft en het effect van die gedragingen op het slachtoffer na objectieve maatstaven hevig is, dan kan je op die manier tot belaging komen. Ik geloof dat justitie dat op dit moment onderzoekt." Het is dus geen intimidatie, maar de actie kan wél als belaging worden gezien.

Volgens Korver zie je sowieso de laatste tijd steeds vaker dat mensen die zich in het publiek debat mengen, privé bezocht worden. "Ik zou denken laat die mensen thuis lekker met rust. Als je iets vindt, meng je in het debat en doe dat niet door op een intimiderende wijze te laten weten waar iemand woont."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.