De mobiele telefoon is steeds vaker het doelwit van internetcriminelen. Dat constateert Europol vandaag in het jaarlijkse trendrapport over digitale criminaliteit. En dat is voor het eerst: tot nu toe werd er alleen gewaarschuwd over mogelijke risico’s van smartphone-gebruik. Maar nu word het gezien als een serieus probleem.

Internetcriminelen weten maar al te goed hoe populair smartphones zijn. Het gevaar schuilt voornamelijk in het gebruik van openbare wifi. Met een beetje kwade bedoelingen heeft je buurman, ex-vriend of een internetcrimineel zo toegang krijgen tot je internetverkeer. Maar er is meer. Ook sommige apps kunnen een risicofactor zijn.

“Mobiele malware is groeiende”, zegt ethisch hacker Wouter Slotboom. Via een app kun je onbedoeld malware op je telefoon installeren, waardoor een internetcrimineel toegang krijgt tot alle gegevens op de smartphone. Van foto’s bekijken tot de microfoon bedienen, de mogelijkheden zijn ongekend, volgens Slotboom.

Mensen moeten beseffen wat ze installeren, vindt Slotboom. “Ik zou het niet adviseren om zomaar elke app te downloaden.” Hij wijst er op dat achter elke app een verdienmodel zit. Zelfs een simpele zaklamp-app is volgens de hacker niet per se veilig. De makers willen uiteindelijk altijd geld aan de gebruiker verdienen. 

De gevaren van de mobiele telefoon zijn ook Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66, niet ontgaan. Via Twitter maakt hij duidelijk wat er volgens hem vanuit de overheid moet gebeuren.

“Als je ziet wat er allemaal gebeurt onder de motorkap van zo’n app… daar wordt je niet blij van,” zegt de ethisch hacker. In EenVandaag op NPO Radio 1 een gesprek met Kees Verhoeven en Wouter Slotboom over het gevaar in je broekzak.