De Nationale Politie krijgt een tik op de vingers van de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken (de Inspectie SZW). Volgens de toezichthouder kan de politie niet garanderen dat iedere agent zich wel houdt aan het aantal wettelijk voorgeschreven trainingen. Dit blijkt uit een officiële brief van de toezichthoudende instantie, zo bevestigt een woordvoerder van de Inspectie tegenover tv-programma EenVandaag. De trainingen zijn cruciaal om agenten fit te houden en hen vaardigheden als het omgaan met vuurwapens bij te brengen.

Jaarlijks zijn agenten verplicht om 32 uur aan trainingen te besteden. Het gaat hierbij om fitheidstesten, maar bijvoorbeeld ook om trainingen ten behoeve van schietvaardigheden en wetskennis. Als werkgever is de politie wettelijk gehouden dit goed te organiseren. En daar wringt de schoen volgens de inspectie. Via een woordvoerder laat de instantie aan EenVandaag weten dat de politie op dit punt tekortschiet: “Uit ons onderzoek blijkt dat de nationale politie niet heeft kunnen aantonen dat iedere agent het wettelijk voorgeschreven aantal uren aan training van 32 uur haalt”. Ook bevestigt de zegsman van de toezichthouder dat er een handhavingsbrief naar de top van de nationale politie onderweg is. Hierin staat onder meer dat de politie een sanctie kan verwachten als deze trainingen niet snel op orde zijn. 

ACP: 'Trainingen al veel langer niet op orde'

Gerrit van der Kamp, voorzitter van politie vakbond ACP reageert in EenVandaag geschokt op de uitkomsten van de Inspectie. Van der Kamp: “Het grote probleem is dat de politie al jaren verzaakt op dit punt. Dus dat agenten niet aan het aantal trainingsuren komen, terwijl ze dat wel heel graag zouden willen.” Volgens de vakbondsman gaat het om vaardigheden die essentieel zijn om als agent goed te kunnen functioneren op straat. “Het gaat om zaken als hoe je tijdens een aanhouding moet handelen. Maar ook hoe je bijvoorbeeld als agent op een juiste manier met wapens en pepperspray omgaat.”

'Dit is kern van het politiewerk'

Ook Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de VU in Amsterdam, vindt de conclusies van de inspectie zeer ernstig. Timmer: ”Er zijn talloze signalen geweest de afgelopen jaren dat het mis was met die trainingen. Kennelijk is er een sanctie nodig van een inspecteur om de politie eindelijk te bewegen de goede stappen te zetten.”  Volgens Timmer raakt dit rapport de kern van het optreden van de politieagenten. “Eigenlijk heeft de politie maar één monopolie en dat is het geweldsmonopolie. Dit staat centraal bij het handelen van iedere politieambtenaar.”

reactie
clock 21-05-2018 13:37

De Nationale Politie laat in een reactie weten nog in afwachting te zijn van de handhavingsbrief van de Inspectie. Wel staat in een eerdere verklaring op de site te lezen dat de politie de beroepsvaardigheden van agenten steeds meer wil laten aansluiten op de praktijk. Zo houden de dienders hun vaardigheden op peil, afgestemd op hun situatie en behoefte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.