Een vrachtwagenchauffeur doet het maar zelden goed. Als hij inhaalt, irriteert hij automobilisten omdat dat zo lang duurt. Maar als ze allemaal achter elkaar op de rechterrijbaan blijven rijden, krijg je colonnevorming en kunnen er geen auto’s meer de snelweg op of af. 

Rijkswaterstaat wil nu op sommige trajecten het inhaalverbod voor vrachtwagens opheffen om de veiligheid te verbeteren. Op andere snelwegen wordt er juist een inhaalverbod ingevoerd, omdat het er zo druk is. 

Opheffen of niet?

Klaas de Waardt van de Branchevereniging voor Wegtransport VERN wil al jaren van het inhaalverbod voor vrachtwagens af. Volgens hem verhoogt dit juist de verkeersveiligheid. 'Anders zit je urenlang alleen maar naar de achterlichten van je voorganger te kijken. Daar kan niemand geconcentreerd bij blijven.' Ook zegt hij dat het effect dat een inhaalverbod voor vrachtauto's op goede doorstroming heeft beperkt is.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen vindt dat het inhaalverbod moet blijven bestaan. Het verbetert de doorstroming volgens hem wel. Hij vindt bovendien dat het lang achter een andere vrachtauto rijden nu eenmaal bij het beroep hoort.

Verslaggever Laura Kors ging vanmorgen met een vrachtwagenchauffeur mee om te ervaren hoe het inhaalverbod werkt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.