Om het aantal aanrijdingen met reeën in Utrecht terug te dringen, geeft de provincie jagers de ruimte de dieren het hele jaar af te schieten. Dierenrechtenorganisaties stappen naar de rechter, want afschot zorgt volgens hen niet voor minder aanrijdingen.

Volgens Stichting Wildaanrijdingen Nederland vinden er jaarlijks tussen de 12.000 en 15.000 aanrijdingen met reeën plaats in Nederland. Een aanzienlijk aantal, maar het terugbrengen van de populatie door ze af te schieten heeft geen zin, zeggen dierenrechtenorganisaties AnimalRights en Fauna4life.

Aantal aanrijdingen 'stabiel'

"De provincie zegt dat ze het aantal reeën op die manier naar beneden brengen", zegt Pauline de Jong van Fauna4Life. "Daar stellen wij onze vraagtekens al bij. Bovendien kan een weg gevaarlijk zijn en daar steken reeën regelmatig over, want dat doen ze vanuit hun leefgebied. Maar met afschieten voorkom je niet dat een volgende ree naar de overkant gaat."

Afschot is dus niet zinvol meent ze. Ze vindt hierin bijval van Jessica Smit van AnimalRights. "Uit de cijfers van de provincie zelf, blijkt dat het afschot de afgelopen jaren niet heeft gezorgd voor minder aanrijdingen. Dat aantal is sinds 2011 stabiel."

Meer aanrijdingen door toename populatie

Dit jaar lag het aantal aanrijdingen in de provincie Utrecht met 301 zelfs hoger dan het gemiddelde. En dat terwijl er 681 reeën werden afgeschoten, aanzienlijk meer dan de jaren ervoor. Meer afschot, maar het aantal aanrijdingen neemt toe. Het lijkt de stelling te steunen dat afschot weinig zin heeft.

Dierecoloog Edgar van der Grift ziet dit anders. Hij doet aan de Wageningen Universiteit onderzoek naar het voorkomen van aanrijdingen met reeën. "Wat kan meespelen is dat de populatie groeit", legt hij uit. "Als de populatie toeneemt, dan neemt ook het aantal aanrijdingen toe. Dus hoewel je aan het schieten bent, kan het dan voorkomen dat netto het aantal slachtoffers toeneemt. Je moet bedenken dat je ook niet weet er was gebeurd als we dat afschot niet hadden gedaan. De hoeveelheid slachtoffers was dan misschien nóg veel hoger."

Lees ook

Minder reeën, minder aanrijdingen

Het is volgens Van der Grift dus te kort door de bocht om aan te nemen dat afschieten niet helpt om het aantal aanrijdingen met reeën te verminderen. "We weten uit onderzoek dat er zeker een relatie is tussen het aantal reeën en het aantal verkeersslachtoffers. Als er veel reeën in een gebied zijn, is de kans op meer slachtoffers op het wegdek ook groter", legt hij uit.

"We weten echter niet hoe snel afschieten effect heeft", nuanceert hij. "Stel dat je die dichtheid gaat verlagen door afschot, hoe groot is dat effect? En bereik je uiteindelijk ook de reductie en het aantal dode dieren op de weg dat je wilt bereiken?" Hoe minder reeën, hoe minder aanrijdingen blijkt dus uit onderzoek. Maar onduidelijk is nog hoe effectief het precies is en of diervriendelijkere alternatieven - denk aan een verlaging van de maximumsnelheid of open bermen - niet beter werken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.