Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht is snel ingrijpen nodig om het asociale gedrag van veel recreanten in te perken. "Het is verschrikkelijk, ik denk dat het aantal incidenten in korte tijd is verdrievoudigd."

Illegaal barbecuen, mountainbiken en crossen met motoren in beschermd natuurgebied heeft juist op dit moment grote gevolgen voor de natuur, waarschuwen natuurbeschermers.

'Het interesseert ze niet'

Het is volop broedseizoen voor vogels en ook reeën hebben net jongen gekregen. "En ondertussen zien we feestjes in de wei waar de reekalfjes liggen", zegt Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht.

De natuurtoezichthouders zien mensen die 'spontaan' beginnen met hardlopen of mountainbiken. Zij zien het bos als decor van hun nieuwe recreatie-uitje. "Het interesseert veel mensen geen moer als ze vervolgens aangesproken worden. Het is onbeschoft en rampzalig voor natuurgebieden", stelt Overdiep.

Rolf Overdiep
Bron: EenVandaag
Rolf Overdiep: "We zien feestjes in de wei waar de reekalfjes liggen."

'Het leek het noordzeestrand wel'

Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap vond in zijn gebied de Brabantse Wal de troep die mensen hebben achtergelaten na koningsdag."Het leek het Noordzeestrand wel op een drukke dag", zegt Erik.

"Mensen overtreden niet alleen de coronaregels maar het is ook slecht voor de natuur," zegt hij. Volgens Erik bleef het tijdens het mooie weekend en op koningsdag vooral bij waarschuwingen, juist omdat mensen zich de afgelopen weken vrij netjes gedragen hebben. Wel trof hij de laatste weken vaak wildcrossers, vissers en restanten van kampvuurtjes en feestjes aan.

Video: boswachter Erik laat de puinhoop zien die hij in de natuur tegenkomt

Dat lang niet iedereen thuis blijft in de coronacrisis, merkt boswachter Erik de Jonge maar al te goed. Het is veel drukker dan normaal in de natuur en de overlast is groot. Erik laat zien wat hij allemaal tegenkomt.
info

Wildcrossers, vissen in verboden water

Het handhavingsteam van Samen Sterk in Brabant (SSiB) ziet dat mensen in de natuur zich over het algemeen 'redelijk' aan de corona-maatregelen houden. Afgelopen weekend zijn er 20 waarschuwingen gegeven. Ze zien een toename van het aantal motorcrossers en vissers die actief zijn in verboden viswater. Staatsbosbeheer heeft 'enkele tientallen' boetes per week uitgedeeld. Met name voor het betreden van gebied buiten de looppaden.

De handhavers van SSiB hebben ook een aantal keer een groepen jongeren geconstateerd. "Maar deze "vluchtten" weg zodra ze onze natuurinspecteurs in de gaten kregen", zegt een zegsvrouw van SSiB. Dat jongeren zich moeilijker aan de regels houden in de natuur is ook het beeld van Staasbosbeheer.

Machteloos tegenover agressie

Boswachter De Jonge mag zelf niet zomaar boetes uitdelen. Hij moet daarvoor de hulp inschakelen van een andere BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar). Ze doen hun routes vaak in hun eentje, zijn ongewapend en kunnen weinig als ze mensen niet op heterdaad betrappen. Natuurtoezichthouders staan machteloos tegenover agressieve reacties van recreanten.

"Een bosgebied zomaar afsluiten mag ook niet, vorige week heb ik hier met een shovel rondgereden om boomstammen neer te leggen tegen motorcrossers", vertelt hij op een plek buiten Bergen op Zoom waar de sporen overduidelijk zijn. "Dit is een uniek stukje natuur waar de nachtzwaluw broedt, dit is echt funest."

Lees ook

Eric legt boomstammen neer tegen motorcrossers
Bron: EenVandaag
Boswachter Erik legt boomstammen neer tegen motorcrossers.

Corona-effect

"Het heeft zeker met corona te maken, met de verveling of de stress bij mensen. Ik weet niet of het een bij-effect is, maar voor de corona-tijd was die agressie echt minder", zegt voorzitter Overdiep van de natuurtoezichthouders.

Volgens de overkoepelende organisatie voor groene handhavers moet het klaar zijn met waarschuwingen en is het tijd om boetes uit te delen. Sommigen stoppen met hun werk, terwijl goed getrainde toezichthouders moeilijk te vinden zijn.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.