Jaarlijks worden tientallen reeën en herten doodgebeten door loslopende honden. Boswachters worden er moedeloos van en treden de laatste jaren harder op. In 5 jaar tijd verdubbelde het aantal boetes van 438 in 2015, naar 808 in 2019.

Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag opvroeg bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Eigenaren kunnen een boete krijgen van 99 euro voor niet-aangelijnde honden in natuurgebieden. Dit kan oplopen tot 400 euro als een hond achter wild aanzit.

Tientallen dode reeën door honden

En dat laatste gebeurt regelmatig, blijkt uit cijfers van de faunabeheereenheden. Het afgelopen jaar werden alleen in Zuid-Holland al zeker vijftien reeën gedood door honden. Ook in Gelderland (14), Overijssel (8) en Drenthe (4) werden reeën en herten het slachtoffer van hondenbeten. Andere provincies houden dit niet specifiek bij.

Boswachter Lennard Jasper (Noord Veluwe) moest vorig jaar zelfs een reekalf redden van twee honden. "Eentje had de kop van het kalf al in zijn bek. Ik ben er naartoe gekropen en heb heel hard geschreeuwd. Toen hebben ze 'm gelukkig losgelaten."

hond
Bron: ANP

'Hondeneigenaren vinden het maar onzin'

Vrijwel dagelijks betrapt Jasper eigenaren op het loslaten van honden. Dit kan leiden tot een boete, want veel boswachters zijn als boa bevoegd die uit te delen: "Zeker in het voorjaar zijn we daar extra scherp op, omdat hoefdieren dan drachtig zijn of net geboren kalfjes hebben."

"Hondeneigenaren reageren vaak verbolgen als ze een boete krijgen. Ze begrijpen niet dat ze iets verkeerds doen en vinden het maar gezeur. Ze denken dat er geen regels zijn in natuurgebieden, maar die zijn er wel degelijk," zegt de boswachter.

Lees ook

Ongelijnd uitlaten

Toch snapt hij ook wel dat mensen hun hond graag loslaten in het bos. "We hebben daarom een aantal plekken aangewezen waar mensen hun hond wél ongelijnd mogen uitlaten. Plekken waar reeën niet snel komen. Jammer genoeg blijven mensen ook buiten die gebieden hun honden loslaten."

Boswachters zijn loslopende honden zat, aantal boetes verdubbeld