Wat moet je in huis hebben als er oorlog uitbreekt of een ramp gebeurt? 'Preppers' zijn mensen die voor elk scenario een noodvoorraad in huis hebben. Het fenomeen werd groter vanaf 2011, toen mensen zich door de financiële crisis af gingen vragen wat er zou kunnen gebeuren of misgaan. Nander Knobben uit Almelo is prepper. Hij heeft een webshop waar hij vanalles verkoopt wat je in een noodsituatie nodigkan hebben. "Mensen worden zich steeds bewuster dat er iets zou kunnen gebeuren."

In de webshop zijn verschillende artikelen te vinden. Van voedsel in blik, houdbaar tot 2036, tot gebruiksvoorwerpen. "Noodradio's, zaklampjes, knijpkatten, ehbo-kits, een waterfilter", somt Knobben op. "Met die laatste kan je een petfles vullen met vies water, uit een sloot of beekje, en via het filter gewoon schoon water drinken."

Er komen steeds meer preppers bij, merkt Knobben. "Maar sommigen noemen zich niet zo. Zij zeggen: ik bereid me gewoon graag goed voor." De webshop wordt steeds vaker gevonden, en groeit enorm. "Mensen worden zich steeds bewuster van het feit dat iets iets zou kunnen gebeuren."

'Hopelijk gebeurt het niet'

"Ik ben graag goed voorbereid", zegt Knobben over zijn reden om te preppen. Al lijkt een echte crisissituatie, zoals een oorlog, hem niet waarschijnlijk. "Ik hoop dat het in ieder geval dat het niet gebeurt." 

Er is de afgelopen tijd veel veranderd in de wereld van het preppen. Mensen kunnen zich steeds beter voorbereiden op een crisissituatie. Knobben herkent dit ook. Preppers zetten volgens de webshop-eigenaar steeds slimmer in op zelfstandigheid. Zelf doet hij dat in de tuin. "Ik heb een eigen permacultuur aangelegd. Ik heb hier bijvoorbeeld een frambozenstruik staan en kippen lopen. Allemaal om uiteindelijk goed te kunnen overleven." Voor hem is het belangrijk om onafhankelijk zijn, en ook los te kunnen staan van grote bedrijven en overheid. "Preppen is voor mij vrij en onafhankelijk zijn. Het geeft een fijn gevoel: ik heb alles goed voor elkaar."