Lekker de natuur in coronatijd. Maar wat als je naar de wc moet? "Hoge nood? Wildplassen hebben we liever niet, maar het is in de natuur niet verboden", schrijven drie natuurorganisaties aan natuurliefhebbers. Maar klopt dat wel?

Een wettelijk verbod op wildplassen bestaat er niet in Nederland. Gemeenten moeten zo'n verbod zelf regelen, via een Algemene Plaatselijke Verordening. "Heel veel gemeenten hebben daarin staan dat het verboden is om in de bebouwde kom te wildplassen. Voor natuurgebieden geldt die regel in het algemeen niet", zegt Marcel van Dun, woordvoerder van Staatsbosbeheer. Maar er zijn uitzonderingen.

Waar wel en waar niet?

Een natuurgebied dat buiten de bebouwde kom ligt, kan namelijk wel opgenomen worden in zo'n verordening, als de gemeente zo'n gebied specifiek vermeld. En daarnaast heb je ook nog natuurgebieden die wél binnen de bebouwde kom liggen en die dus vaak al standaard binnen de APV vallen.

"Bijvoorbeeld het Haagse bos, in Den Haag, daar zou best een APV kunnen gelden", zegt Van Dun. Daar krijg je dus een boete als je je blaas leegt bij een boom.

Lees ook

Bekeuring

Maar ook op plekken waar géén Algemene Plaatselijke Verordening geldt en je hoge nood hebt, moet je oppassen. "Stel dat de politie ziet dat iemand staat te plassen en het is niet strafbaar gesteld via zo'n APV, dan nog kan iemand bekeurd worden", vertelt advocaat Claudia Lammers.

De politie kan dan bijvoorbeeld zeggen dat er sprake is van schennis van de eerbaarheid. "Dat is namelijk wel geregeld in het wetboek van strafrecht. Je mag niet zomaar je geslachtsdeel tonen aan andere personen", zegt advocaat Lammers.

Ga vooral thuis naar de wc

Om te zeggen dat je niet strafbaar bent als je plast in de natuur, gaat niet op. Maar, benadrukt Staatsbosbeheer, ga ook alleen als het écht niet anders kan. "Stel dat je wc-papier nodig hebt, neem dan je papier mee. Of graaf een kuiltje. Zorg dat anderen er geen last van hebben."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.