Belgische en Nederlandse media schrijven dat 'groter als' is ingeburgerd in de Nederlandse taal, omdat de regels zouden zijn versoepeld. Maar dat klopt niet. "Het is gewoon 'groter dan'", zegt beste docent Nederlands van vorig jaar, Matijs Lips.

'Hij is groter als mij', 'ik heb meer ijs als jij', 'zij is beter als hij', het is allemaal nog steeds hartstikke fout. Afgelopen vrijdag stond het al in veel Vlaamse media en gisteren werd het ook in De Volkskrant genoemd: in een nieuwe versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst, de ANS, zou staan dat 'groter als' niet langer fout is in informele sfeer. 'Als' en 'dan' zouden beiden goed zijn.

Taal leeft

"De ANS was oorspronkelijk een boek. Nu is dat een website en daar worden de grammaticaregels op beschreven", zegt Johan van Hoorde van de Taalunie. Waar je het Groene boekje hebt voor de spelling, heb je dus de ANS voor de grammatica.

Er is wel een belangrijk verschil: "Het Groene Boekje is normatief. We spreken af hoe je de woorden spelt. Maar de grammaticaregels in de ANS worden bepaald door het levende gebruik van de taalgemeenschap. Je hebt geschreven taal en spreektaal", zegt Van Hoorde. Taal leeft, zoals je weet.

Lees ook

Niet versoepeld

Maar hoe zit het nou met 'groter als'? "Er is inderdaad een nieuwe versie van de ANS gekomen, maar daarin staat precies hetzelfde over 'als en dan' als in de vorige versie van 1997", zegt taalwetenschapper aan de Universiteit van Leiden Ronny Boogaart, die ook meewerkte aan de nieuwe versie van de ANS.

Het klopt dus helemaal niet dat deze regel versoepeld zou zijn, zoals andere media schrijven. "Er staat in de ANS dat je na een vergrotende trap 'als en 'dan' kan krijgen, maar dat er veel mensen zijn die 'als' afkeuren. Er staat letterlijk: 'Wie moeilijkheden op dit gebied wil vermijden, kan zich daarom beter van het gebruik van 'als' onthouden'."

Lees ook

Niet gecheckt

"Ik vind het heel gek en ik vind het ook gek dat ze niet hebben gekeken wat er in de ANS staat", reageer taalwetenschapper Boogaart op wat de Vlaamse media schrijven. Bij ons blijft het dus gewoon 'groter dan'.

En ook op school verandert er niks, zegt Matijs Lips van het Nassaucollege in Beilen. Hij werd vorig jaar tot beste leraar is verkozen. "Ik blijf bij 'groter dan', die norm is door mij gesteld. Maar het is wel een interessant punt om na de toets nog eens extra aandacht aan te besteden."

Luister de Feit of fictie terug in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.