Wandelen in coronatijd: wie is er niet mee begonnen? Lekker een rondje door het bos of het park. Maar sommige mensen willen meer, veel meer. Zo wandelden Lisa en Rutger maar liefst in álle 21 Nationale Parken van ons land als corona-uitdaging.

Niet uit eten of naar de kroeg in het weekend, maar een hele dag aan de wandel. Lisa Tevel (27) en haar vriend Rutger Henseler brengen sinds de coronacrisis hun weekenden vooral lopend door. In alle Nationale Parken wandelen is voor het stel een uitdaging, een soort corona-challenge. "Zo hou je jezelf een beetje bezig én je hebt een doel."

Van de Wadden tot Zuid-Limburg

Van de Texelse Duinen tot Nationaal Park De Maasduinen in Zuid-Limburg: Lisa wandelde ze allemaal. "We waren wel een beetje uitgekeken op de parken in de stad. We zijn begonnen met een Nationaal Park en hebben toen de lijst erbij gepakt en gedacht: waarom doen we ze niet allemaal?"

"Het voelde eerst wel heel burgerlijk, maar je komt op zoveel leuke plekken. We zijn er echt een dag mee onder de pannen en het is vooraf al duidelijk wat je in het weekend gaat doen. Ik vind het top", vertelt Lisa.

Geen restaurant, maar lunchpakket mee

De wandelingen werden door hun uitdaging ook anders. "Je gaat normaal gesproken niet zo snel 3 uur rijden om ergens in Drenthe te wandelen, maar omdat het een challenge is geworden deden we het toch. We maakten ook extra lange wandelingen. En niet even lunchen in een restaurant, maar een rugzak op, thermoskan met thee en lunchpakket mee."

Ook nam het stel vaak streekproducten mee uit de regio waar ze gingen wandelen. "Zaten we 's avonds na het wandelen op de bank met een worstje uit Drenthe of bier uit Limburg. Zo hielden we toch een beetje het vakantiegevoel erin."

Bijzondere gesprekken

Lisa favoriete plekje in Nederland na al dat wandelen? "Ik denk de Loonse en Drunense duinen: daar voelt het net alsof je middenin de Sahara bent. En als tegenhanger de Weerribben-Wieden. Dat Nationaal Park is weer zo anders met water, mooie natuur en lieve dorpjes."

Tijdens het wandelen merkte Lisa dat ze eigenlijk veel meer bijzondere gesprekken had met haar vriend, of de vrienden die met hun meeliepen. "Je zit niet op de bank te Netflixen, maar je komt echt diep met elkaar in gesprek. Je bent niet afgeleid door de televisie of de telefoon."

'We zijn wandelnerds nummer één'

Lisa heeft ook haar vrienden flink aangestoken met het wandelvirus. "Mijn vriend en ik zijn wel wandelnerds nummer één, maar we krijgen nu ook ieder weekend wel een appje van vrienden: waar moeten we zijn? Het is nu echt booming. Wij zijn een soort wandel-influencers geworden."

Zaterdag stond het laatste Nationaal Park op de planning: Schiermonnikoog. "Ik dacht inmiddels wel: zijn we nu een keer klaar?" zegt Lisa lachend. Maar het stel heeft alweer nieuwe plannen gemaakt voor als ze weer kunnen reizen. "We hebben sowieso op de planning om alle Nationale Parken van het Caribisch gebied te wandelen zodra dat weer kan."

Schiermonnikoog
Bron: Privé-archief
Het stel dit weekend in het laatste Nationaal Park op hun lijst: Schiermonnikoog

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.