Een nieuwe wet maakte het in 1971 eenvoudiger om een echtscheiding aan te vragen. Nederlandse stellen gingen daarna, in de jaren 70 en 80, massaal uit elkaar. De ouders van Bob Huisman waren zo'n stel. 13 jaar geleden scheidden hij en zijn vrouw zelf.

De Universiteit van Amsterdam en CBS hebben recent onderzocht hoe het gaat met de kinderen van wie de ouders in 'de eerste echtscheidingsgolf' uit elkaar gingen. Nog altijd blijkt de impact daarvan groot. Zo heeft één op de vijf kinderen uit deze groep geen contact meer met hun vader.

'Ik heb ze nooit meer bij elkaar gezien'

De ouders van Bob Huisman (53) scheidden toen hij 16 jaar was, in de jaren 80. Dat was geen gemakkelijke periode, zowel voor hem als voor zijn ouders. "Ze hebben nooit de kracht of moed gehad om met elkaar in contact te blijven." Van co-ouderschap was dan ook geen sprake. "Het gebeurde gewoon niet dat ik bij mijn vader thuis kwam", vertelt Bob.

Voor een periode verdween zijn vader helemaal uit zijn leven. "Tijdens het opgroeien heb ik nooit de hulp gekregen van mijn vader die ik nodig had. Ik heb hem dat wel kwalijk genomen, maar nu niet meer. We hebben weer goed contact."

Veslaggever Roos Oosterbaan maakte een reportageserie over de eerste echtscheidingsgolf:

Zelf in scheiding

Wat met hem gebeurde tijdens de scheiding van zijn ouders, wilde Bob voor zijn eigen kinderen in elk geval niet. "Ik heb daardoor wel wat geleerd over hoe je met een scheiding moet omgaan. Ik denk alleen niet dat ik heb geleerd hoe je een goed huwelijk moet onderhouden." 

Zijn eigen scheiding zag Bob totaal niet aankomen. "Het was een beetje als een bokser die knockout gaat." Toen hij van de schrik was bekomen, stond voor hem direct vast dat hij het goed voor zijn eigen twee kinderen wilde regelen. Met zijn ex-vrouw maakte hij duidelijke afspraken over co-ouderschap. "Maar in de praktijk moet je daar heel hard voor werken."

Dochter Misha: 'Ik vond de scheiding heel normaal'

Misha, 23 jaar, is de dochter van Bob en zijn ex-vrouw. Ze scheidden toen Misha 10 jaar oud was. Sinds de scheiding heeft ze altijd bij zowel haar moeder als haar vader gewoond. Inmiddels woont ze op zichzelf. Tijdens haar jeugd zag ze de scheiding eigenlijk nooit als iets negatiefs. "Mijn ouders wilden het vooral leuk maken. Het was voor mij altijd normaal." Misha zet zich nu in voor Villa Pinedo, een stichting die het leven van alle kinderen met gescheiden ouders positief wil beïnvloeden.

info

Villa Pinedo is een stichting die zich inzet voor de kinderen van gescheiden ouders. Dit doen zij bijvoorbeeld door jongeren een forum te bieden waar ze vragen kunnen stellen aan anderejongeren en door het Online-Buddyproject, waar kinderen van gescheiden ouders via een app online steun krijgen van een ervaringsdeskundige jongere.

Aan de praktische veranderingen in haar leven moest Misha wel wennen. "Het heen en weer reizen was onhandig, mijn vader kreeg op een gegeven moment een nieuwe vriendin, maar ik heb nooit doorgehad dat een scheiding iets negatiefs kon zijn. Het was wennen, maar de scheiding zelf ging heel goed."

Kijk & lees meer:

Ongemakkelijk co-ouderschap

Zo gemakkelijk als alles voor Misha leek, zo was het niet voor Bob. "Ik sprak met mijn ex-vrouw af gewoon bij elkaar over de vloer te komen, maar dat was in het begin heel ongemakkelijk. Je hebt samen een hele lastige periode doorgemaakt."

Zijn oude huis voelde niet meer als een fijne plek om te zijn. "Je komt in een huis waar je zelf hebt gewoond, maar nu niet meer. Daar word je zenuwachtig van. Maar je doet het voor de kinderen."

'Scheiden hoeft niet de hele familie door'

De scheidingen van haar ouders en grootouders hebben Misha's blik op de toekomst beïnvloed. "Ik hoop dat ik zelf nooit ga scheiden, daar ben ik ben best bewust mee bezig. Ik wil een relatie waarvan ik zeker weet dat het gaat werken." Ze voelt alsof ze 'iets te bewijzen' heeft. "Ik wil laten zien dat het niet zo hoeft te zijn. Scheidingen hoeven niet door te gaan in de hele familie. Mijn ouders hebben laten zien dat je het goed kan doen, maar het lijkt me zo mooi dat twee mensen bij elkaar kunnen blijven en alles voor elkaar doen."

Vader en dochter denken wel dat de scheiding hen dichter bij elkaar heeft gebracht. "Doordat we een tijd met zijn drieën in huis hebben gewoond, groei je wel naar elkaar toe", zegt Bob. "Al was ik altijd al wel een vaderskindje", zegt Misha. "Dat is niet echt veranderd." Haar vader lacht: "Misschien ben ik wel iets te ver doorgeslagen in het verwennen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.