Meer dan de helft van de stellen die in de afgelopen 3 jaar zijn gescheiden, krijgt te maken met financiële problemen. Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt snapt waarom: "Liefde is ook economie."

Onderzoeksbureau Motivaction kwam met de cijfers. In haar praktijk maakt Van den Eerenbeemt constant mee dat financiën spanningen veroorzaken. "Het zijn vaak de vrouwen die berooid achterblijven. In het begin mogen ze in het huis blijven wonen, maar dat verandert daarna vaak."

Vooral vrouwen gaan achteruit

Van den Eerenbeemt ziet het bij stellen die hun relatie nog willen redden én bij stellen die al hebben besloten te scheiden. Het CBS bevestigt het beeld dat vooral vrouwen bij een scheiding in de portemonnee geraakt worden. Bij 80 procent gaat de koopkracht er na een scheiding op achteruit. Vrouwen die minder werken worden vaak geconfronteerd met een gat in hun pensioen.

Bij veel scheidingen is het na enige tijd niet te vermijden dat één van de ouders veel minder luxe gaat wonen. Vaak lukt het nog wel om het huidige huis aan te houden, maar het aanhouden van dat huis beperkt doorgaans wel de mogelijkheden voor een tweede woning.

Lees ook

Moeilijk voor kinderen

Voor kinderen is het lastig als er grote verschillen ontstaan tussen de ouders, ziet Van den Eerenbeemt. "Zij kunnen het moeilijk aan dat er grote contrasten zijn. Vader blijft vaak riant wonen, eventueel met nieuwe vriendin. Moeder gaat na verloop van tijd kleiner wonen en heeft het smal."

Ook het Nibud ziet dat scheidingen problemen opleveren voor het huishoudboekje. Karin Radstaak van het Nibud: "Wij worden met name veel gebeld met vragen over alimentatie. Als één van de twee de zorgtaken op zich neemt of als één van de twee minder is gaan werken, dan kan dat discussie opleveren over wie waar nou recht op heeft."

Bespreekbaar maken

Wat betreft Radstaak kunnen verliefde stelletjes niet snel genoeg beginnen met praten over de financiën. "Voordat je met elkaar in zee gaat, leg het vast. Wie neemt wat mee? Leer elkaars financiële handel en wandel goed kennen. Zorg dat je op hoogte bent van elkaars schulden." Dat gesprek moet bij voorkeur regelmatig herhaald worden om te bepalen of de onderlinge verwachtingen nog met elkaar in lijn liggen.

Else-Marie van den Eerenbeemt schrikt er niet van terug om bij haar familietherapie de financiën te bespreken. "Ik spreek me uit, ik heb een visie." Ze richt zich met name op de vader. "Die vader moet gaan betalen voor het geluk van die kinderen. Liefde is ook economie. Voor wat hoort wat."

Spaar de kinderen

De therapeute ziet regelmatig dat het onderwerp niet wordt besproken, maar dat het toch voor één van de partijen een frustratie wordt. De achtergestelde partij durft het onderwerp dan niet te opperen of communiceert via het kind.

"Ik zie dan regelmatig dat kinderen geld gaan vragen aan hun vader voor hun moeder. Of dat de moeder de schuld bij de vader legt voor het feit dat het kind niet mee op schoolreisje kan. Mijn advies: spaar je kinderen. In godsnaam, zadel je kinderen niet op met financiële problemen."

Radio-interview: Kinderen dupe van financiële problemen bij scheiding

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.