Acteur Idris Elba heeft veel mensen wakker geschud door middel van een tweet waarin hij schrijft: "My name's Elba, Idris Elba." Veel van zijn volgers legden meteen de link met de iconische uitspraak van James Bond. Al langer gaan geruchten dat Elba wel eens de opvolger kan worden van Daniel Craig, de acteur die in 2019 voor de vijfde keer Bond speelt. Waarschijnlijk stopt hij er daarna mee, wat de weg vrij zou maken voor Elba als nieuwe Bond.

De bekendmaking van een nieuwe Bond-acteur houdt fans al sinds het begin van de filmreeks bezig. Mocht Elba inderdaad gecast worden, dan zou hij de eerste zwarte James Bond worden.

Bond-kenner Raymond Rombout, auteur van het boek 'Van Dr. No tot Spectre', weet alles van de filmreeks. De zoektocht naar een nieuwe Bond gaat zelden vlekkeloos, weet hij. Ook bij een mogelijke casting van Elba verwacht hij gedoe. "Als hij het zou overnemen, ga je dat van de fans horen: 'Een zwarte, nee nee, wij willen een blanke", vertelt hij. "Maar anderen zeggen weer: wij willen een vrouw."

Zelden vlekkeloos

In de geschiedenis van Bondfilms was het vaak lastig een nieuwe vertolker te vinden. "Veel acteurs wilden vroeger niet getypecast worden. Eén film als Bond zagen ze wel zitten, maar bij twee of drie hingen ze vast aan die rol." 

In de praktijk bleek dat acteurs naast het filmen van de Bondreeks weinig andere projecten kunnen oppakken. Bij Pierce Brosnan duurde het daarom maar liefst acht jaar tussen gerucht en daadwerkelijke aankondiging, in 1994, als nieuwe Bond. "In zijn geval was het zo dat hij meedeed aan een serie, die ineens met twee extra seizoenen doorliep. Contractueel kon hij daarna niet meer. Later dus wel weer", vertelt Rombout.

Eenmalig Bond

Anderen faalden opzichtig en mochten slechts een of tweemaal opdraven als 'geheim agent 007'. In de voetsporen van Sean Connery of Roger Moore treden, blijkt niet voor velen weggelegd. Zo blijft acteur George Lazenby een van de opvallendste Bond-acteurs. Hij speelde de rol slechts één keer, in 'On Her Majesty's Secret Service' uit 1969. Daarna weigerde hij de rol nog eens te spelen, waarna zijn carrière in het slop raakte. Acteur Timothy Dalton stopte er dan weer niet uit eigen overweging mee, weet Rombout. "Hij werd na twee films te oud geacht."

Tegenwoordig komt er nog veel meer kijken bij het oppakken van de Bond-rol. "Men moet tegenwoordig een actieheld zijn en al die actiescènes zo goed mogelijk zelf kunnen spelen", aldus Rombout. De huidige Bond, Daniël Craig, werd veelvuldig bekritiseerd. Na zijn eerste film, Casino Royale, veranderde dat echter direct. Lofzang viel hem ten deel. Zoveel zelfs, dat er opluchting was toen bekend werd gemaakt dat hij in 2019 nog één keer James Bond speelt.

Net als de Amerikaanse president

Of Idris Elba nu wel of niet de nieuwe Bond wordt, de geruchtenmolen zal ongetwijfeld zijn werk blijven doen. Toch denkt Raymond Rombout niet dat Elba het wordt, ondanks dat hij hem een goede acteur vindt. Elba wordt binnenkort 46 jaar en dat is voor Bond aan de oude kant. "De studio wil niet iemand voor één of twee films. Boven de 50 worden actiescènes met rennen en springen toch een stuk lastiger", concludeert Rombout.

En of 007 ooit, in plaats van James, Jane Bond wordt? "Ik denk dat het net als bij de Amerikaanse president zal gaan: eerst een zwarte man, dan een vrouw." Vooralsnog staat ons nog minimaal één Bond-film met Daniel Craig te wachten. De film staat voor nog bekend onder de werktitel 'Bond 25' en komt in 2019 uit. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.