Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: relschoppers die hulpverleners het werk tijdens de jaarwisseling onmogelijk maken. Ook dit jaar werden politieagenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers op meerdere plaatsen in het land bekogeld met vuurwerk en stenen.

Op het politiebureau in Den Haag worden bloemen gelegd op de plek waar agent Mario is aangevallen. Hij ligt nog steeds in kritieke toestand op de intensive care. CDA-Kamerelid Madeleine van Toorenburg hoopt op meer middelen voor de politie. Bijvoorbeeld het gebruik van bodycams moeten helpen. 'Vaak is het nu onduidelijk om te zien wat er gebeurd is, dan kan de rechter geen maatregelen nemen.' Ook wil Van Toorenburg een bredere maatschappelijke discussie. 'Mensen denken nu dat ze vooral rechten hebben maar geen plichten.'

Voorzitter van de politievakbond Gerrit van de Kamp roept op tot actie: ‘Met alleen mooie woorden kom je er niet meer. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen. We zijn er nu echt klaar mee, de politiek is aan zet.’

In EenVandaag reageert korpschef Erik Akerboom. 

Wie zijn deze ‘hulpschoppers' en waarom is het elk jaar tijdens Oud en Nieuw weer raak? Volgens cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers is feest een goede dekmantel voor geweld. Voorzitter van politiebond ANPV Geert Priem denkt dat geweld tegen agenten te verklaren is doordat de politie vaak negatief in het nieuws is.

In Radio EenVandaag een gesprek hierover met Gerard Rooijakkers en Geert Priem.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.