Nieuwe coronabesmettingen ontstaan vooral thuis. Iedereen hoorde het premier Rutte gisteravond zeggen. Toch krijgt alleen de horeca te maken met strengere regels: gasten moeten voortaan geregistreerd worden. En dat vinden de uitbaters onterecht.

Horecaondernemer Kees van Overveld kreeg dit weekend al te maken met de gevolgen van de strengere maatregelen. Zijn cafe 'Time Out' in Roosendaal werd na twee overtredingen 48 uur gesloten. Kees: "Een van mijn gasten zat aan de bar en stond op om drankjes te bestellen. Voordat de eigenaar het wist stonden twee controleurs van de handhaving voor zijn neus. Dat staan was al een overtreding, daar kreeg ik een waarschuwing voor", vertelt hij. "Ze droegen geen uniform, dus ik had ze nog niet opgemerkt."

In de supermarkt ook overtredingen

Na de waarschuwing probeerde hij nog meer op de regels te letten. "Ik zeg constant dat mensen niet mogen dansen en moeten zitten. Speciaal daarvoor heb ik beveiliging ingehuurd. Maar ik word aangekeken op fouten van anderen."

Bij controles is nu sprake van rare willekeur, vindt hij. "Ik word gestraft, terwijl die anderhalve meter afstand in de supermarkt vaak wordt overtreden. Daar wordt naar mijn weten nooit gecontroleerd", zegt Van Overveld.

Lees ook

'Wij kunnen niemand iets verplichten'

"Eigenlijk zou de supermarkt in Wouw waar meerdere besmettingen zijn geconstateerd dicht moeten, toch? Maar dat gebeurt niet. Want die wordt als eerste levensbehoefte gezien", zegt horecaondernemer Johan de Vos. Maar als een supermarkt sluit, staan we ook niet ineens allemaal bij de voedselbank."

De Vos is voorzitter van de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland. Hij is wel tevreden over het feit dat de focus op regionale maatregelen ligt. "In Breda werken we samen. Er wordt ook gekeken hoe het gaat, maar er wordt gewaarschuwd en onderling overlegd." Volgens de eigenaar van onder andere 'Boerke Verschuren' in Breda, werkt het registreren van persoonlijke gegevens ook niet altijd. "Privacy is belangrijk, vinden mensen. Daarnaast kunnen wij niemand iets verplichten. We zijn geen handhavers." Het idee van een avondklok vinden beide ondernemers geen goed idee. "Bestuurders beseffen volgens hen niet dat diezelfde mensen die door het café worden geweigerd thuis gewoon verder feesten. Ik ben het ermee eens dat we er alles aan moeten doen om het virus tegen te houden, maar de overheid moet zich eens meer focussen op controles in thuissituaties", zegt Van Overveld.

Verantwoordelijkheid nemen

Paul Depla, voorzitter Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en burgemeester van Breda, begrijpt hun emotie. "We zien dat het naleven van regels verslapt, dus we moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en handhaven. Als horecaondernemer is het belangrijk om daarbij te helpen. Eerder zagen we hoe snel het aantal besmettingen is opgelopen, dat willen we absoluut niet meer."

Bij een gastvrije, leuke avond hoort volgens Depla ook veiligheid. "Je wil toch niet dat jouw café een brandhaard wordt." De voorzitter noemt een terras veiliger dan een huisfeest waar iedereen dicht op elkaar zit. "Ik gun ondernemers die zich aan de regels houden een lange zomer met een vol terras, waar regels natuurlijk worden nageleefd. We moeten kappen met verslappen."

Lees ook

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.