Het is inmiddels een mantra van premier Rutte. "Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan." Toch gaan heel wat mensen nog steeds naar kantoor. Directeur Wytse Oosterbaan van APH Groep: "Ik zeg niet: 'Je moet komen.' Mensen maken zelf die afweging."

Wytse Oosterbaan is directeur van een exportbedrijf van agrarische machines in de groentebouw en aardappelteelt. Een groot deel van zijn mensen komt nog gewoon naar kantoor. Maar dat is niet zo gek, zegt Oosterbaan. "We doen aan verkoop en verlenen service. Onze sector staat nooit stil."

Huisje boompje beestje

Van de achttien medewerkers in Heerenveen werken er dagelijks vier à vijf vanuit huis. "Ik heb dat vrijgelaten. Ik zeg niet: 'Je moet komen.' Mensen zijn allemaal HBO- of universitair geschoold en maken zelf die afweging." Oosterbaan vindt het prettiger werken met het merendeel van zijn mensen op de zaak. "Helemaal thuis werken is erg moeilijk, omdat veel in projecten wordt gewerkt. Met alleen videobellen halen we geen orders binnen van vier ton."

Zorgen om coronaverspreiding heeft '-ie niet: "Onze mensen hebben veelal een huisje-boompje-beestje-achtergrond. Met een auto op de oprit, die ze hier voor de deur parkeren. Ze hoeven niet in de lift, gaan niet met het openbaar vervoer. Ik acht het risico heel laag."

Lees ook

Thuiswerkplicht

Geluiden uit bijvoorbeeld politiek Den Haag dat bedrijven die zich onttrekken aan thuiswerken keihard moeten worden aangepakt, wuift hij weg. "Ik geloof niet in een verplichting. Dan moet je alle bedrijfstakken kennen en voor allerlei bedrijven een uitzondering maken. Dat wordt een gedrocht van een regeling."

Een thuiswerkplicht zou dus in Nederland ook niet werken, zegt Oosterbaan. "We zijn in Nederland best netjes en gedisciplineerd. Misschien nog wel meer dan wanneer je iets verplicht." Sowieso houdt hij niet van verplichten. "Een plicht heeft gevolgen die je niet kunt overzien. Je moet de verantwoordelijkheid bij je mensen neerleggen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.