Zo’n twaalf miljoen mensen werden door de extreme droogte in Kenia, Ethiopië en Somalië getroffen en door de ergste hongersnood in zestig jaar bedreigd. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) luidden afgelopen juli de noodklok voor de situatie in de Hoorn van Afrika. Giro 555 werd geopend om de aandacht te vestigen op een dreigende ramp. Hoe gaat het daar nu? Heeft de hulpactie zin gehad? Wat is er van de noodhulp terechtgekomen?

EenVandaag spreekt voedseldeskundige Gijs Aarts van Cordaid Mensen In Nood. Hij is net terug uit Noord Kenia en Zuid Ethiopië en redelijk optimistisch over wat hij daar aantrof. Hij is er zelfs weg geregend, met alle positieve gevolgen van dien.

Maar de situatie in Somalië is veel schrijnender volgens de Nederlandse Somaliër Mohamed Elmi van de Federatie Somalische Associaties in Nederland (FSAN). Er zijn momenteel twee medewerkers van FSAN in Zuid Somalië waar de islamitische strijders van de terroristische organisatie Al-Shabaab de boel onveilig maken. Zij maken het de hulpverleners onmogelijk de mensen die dringend hulp nodig te bereiken. Het recente offensief van Kenia op deze Al-Shabaab strijders maakt het allemaal nog moeilijker en gevaarlijker.

Hongersnood Afrika: hoe gaat het daar nu?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.