Aanhoudende droogte teistert grote delen van Afrika als gevolg van het weerfenomeen El Nino. In Ethiopië heeft het in 50 jaar tijd niet zo weinig geregend en daardoor is er te weing voedsel voor miljoenen mensen. 

Als gevolg van het weerfenomeen stijgt de temperatuur in de Stille Oceaan en daardoor worden de weersomstandigheden in het gebied er omheen ontregelt. In sommige gebieden regent het daardoor veel meer dan normaal, andere gebieden krijgen juist te maken met grote droogte. Het Rode Kruis maakte deze week bekend dat ze giro 7244 hebben geopend om geld in te zamelen voor hulp aan het getroffen gebied. In Ethiopië zouden 10 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. 

Het is niet voor het eerst dat Ethiopië te maken heeft met hongersnood. Al in 1985 werd een grote hulpactie opgezet, Live Aid, om het land in nood te helpen omdat het kampte met de gevolgen van El Nino. Organisator Bob Geldof haalde in totaal 245,5 miljoen dollar op. Maar El Nino sloeg in de periode daarna vaker toe, steeds met grote hongersnood als gevolg. Hoe kan het dat het land zich daar niet beter op voorbereid? EenVandaag praat daarover met Bas Jansen, onderzoeker van de Wageningen Universiteit. Ook een gesprek met Gerard van der Wal. Samen met zijn vrouw Boukje heeft hij een bedrijf in Ethiopië en is op eigen initiatief een hulpactie gestart om bewoners van de getroffen gebieden te helpen.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.