Er is een demonstratie gepland bij de Oostvaardersplassen. Nu de winter is ingetreden, sterven er honderden dieren en keert de jaarlijkse discussie weer terug over het welzijn van de grote grazers. “We kunnen niet meer omgaan met de natuur, die is nu eenmaal wreed.”

“In de natuur sterven dieren, zo is het nu eenmaal. Het is de cyclus van leven en dood,“ aldus Ton Okkerse, producent van de succesvolle natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’.

Emotie neemt debat over

Staatsbosbeheer zwicht deze week voor de maatschappelijke onrust en besluit, tegen haar principes in, om de grote grazers bij te voeren. Dit gaat de actievoerders toch niet ver genoeg. “Er moet een structurele oplossing komen.” Daarom voeren ze morgen toch nog actie.

De emotie heeft het overgenomen in de controverse over hoe de Oostvaardersplassen te beheren: moet de mens ingrijpen of moet de  natuur de vrije loop krijgen? Wat is er toch misgegaan met het oorspronkelijke idee van grondlegger Frans Vera om een mooi natuurgebied te laten ontstaan?

Ton Okkerse, producent van de succesvolle natuurfilm ‘De Nieuwe Wildernis’ vindt het nog steeds een prachtig project. “Staatsbosbeheer en provincie Flevoland doen het uitstekend. De grootste fout is in mijn ogen gemaakt door toenmalig staatssecretaris Henk Bleker die samen met de boeren de open verbinding tegengehouden heeft waardoor er bij schaarste door dieren niet naar andere gebieden uitgeweken kan worden.“

Okkerse vindt de huidige discussie veel te emotioneel en ongenuanceerd. Hij vindt dat we in de huidige tijd niet kunnen omgaan met de natuur. “De natuur is nu eenmaal  wreed, daar sterven dieren. De dier-dichtheid was jaren geleden bijna het dubbele van nu. Uiteindelijk zal er een balans ontstaan omdat dieren doodgaan.”

Parallel aan de natuurfilm produceerde Okkerse ook de documentaire Dialoog met de natuur. Al wandelend door de Oostvaardersplassen spreken o.a  Andre Kuipers, Bas Haring en prinses Irene over hun natuurbeleving.

Grazers onwenselijk in Oostvaardersplassen

Frank Berendse is emeritus hoogleraar Natuurbeheer aan de Universiteit van Wageningen. Hij ziet vooral de waarde van de Oostvaardersplassen in het natte moerasland, dat rijk is aan unieke vogels. Maar de grazers vindt hij onwenselijk. “Je zou die grote grazers eruit kunnen halen en ze ergens anders uitzetten. Als je de kades die het moerasgebied omgeven weghaalt, ontstaat er een veel groter nat moeras. Laat de grazers wijken voor de geweldige waarde van dat grote moerasgebied.”

Geestelijk vader van de Oostvaardersplassen Frans Vera is het daar geheel mee oneens. “De paarden en herten werden geïntroduceerd om te voorkomen dat de hoger gelegen delen van het natuurgebied overwoekerd zouden raken. Ze zorgen voor een gevarieerd landschap, dat goed aansluit bij wat we in Nederland zien als een aantrekkelijk natuurgebied.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.