Veel patiënten die thuis herstelden van corona hebben na maanden nog altijd last van lichamelijke klachten. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds. Zij ervaren druk op de borst, hoofdpijn en vermoeidheid, en hebben zelfs moeite met lopen.

1600 patiënten deden mee aan een enquête van het Longfonds waarvoor zij zichzelf aanmeldden. Daarin zegt ruim 90 procent dat zij problemen hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Bijna de helft kan niet meer sporten, zes op de tien hebben problemen met lopen. "We hadden niet verwacht dat mensen die thuis zitten zo veel last zouden hebben. Mensen denken dat je met twee weken weer beter bent: dat is dus zeker niet zo", zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds.

Ervaringen van patiënten

"Het lijkt erop dat er een groep patiënten tussen wal en schip dreigt te vallen. Tot nu toe lag de focus vooral op de mensen in het ziekenhuis, maar nu de epidemie afzwakt, moet de aandacht ook naar deze groep", vindt het Longfonds.

De peiling komt voort uit het online platform 'Coronalongplein', een samenwerking van het Longfonds en de Long Alliantie Nederland (LAN), waar coronapatiënten ervaringen uit kunnen wisselen. "Het is zeker dat duizenden tot tienduizenden mensen nog altijd klachten hebben", zegt Rutgers. "Het is alleen de vraag of die klachten ook op de lange termijn blijven."

Alle drie werden ze eind maart getroffen door het coronavirus. Maar waar de meeste patiënten, die niet in het ziekenhuis belanden, na 2 weken zijn opgeknapt, geldt dat niet voor Mariëlle, Charissa en Patricia. "Ik zit in mijn negende week en kan niks."

Ook geen marathon na griep

De ondervraagde patiënten zijn gemiddeld 53 jaar. Van die groep zegt 85 procent dat ze gezond waren voor ze besmet raakten met het virus. Nu zegt nog maar 6 procent een goede gezondheid te hebben.

Longarts Leon van der Toorn van het Erasmus MC herkent het beeld, maar plaatst wel een aantal kanttekeningen. "Als je een flinke griep hebt gehad, ben je ook niet direct weer in marathonvorm. We weten niet waar de schade door corona toe gaat leiden en of mensen die nu klachten hebben, over een halfjaar nog steeds niet fit zijn."

Melden bij aanhoudende klachten

Daarnaast hebben de deelnemers aan het onderzoek zich zelf gemeld bij het Coronalongplein: "Dat zijn logischerwijs mensen met klachten, er zijn ook genoeg mensen die corona hebben gehad en zich als een zonnetje voelen".

Wel zegt hij dat patiënten die na zes tot acht weken nog steeds flinke klachten hebben, zich moeten melden.

Vervolgonderzoek

Het gebrek aan kennis over het virus maakt de zorg, behandeling en begeleiding van deze groep moeilijk. "We hebben de precieze gegevens gewoon nog niet, er melden zich heel veel mensen met enorm verschillende klachten", zegt Van der Toorn. "Pas over een paar maanden gaan we echt zien hoe erg het is."

Ook het Longfonds roept op tot vervolgonderzoek. "Vooral naar de gevolgen op langere termijn", geeft Rutgers aan. Via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) op het Coronalongplein kunnen patiënten inzicht krijgen in de ernst van hun klachten en eventueel in contact treden met de juiste zorgverlener. "We leren steeds meer over het verloop van de ziekte en we moeten de vragen en klachten van deze nieuwe patiëntengroep nu ook in kaart gaan brengen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.