Laat je bij hoofdpijn en vermoeidheid ook testen op corona. Dat adviseren Britse onderzoekers. Ze denken dat er zo meer coronagevallen kunnen worden opgespoord.

Door alleen te testen bij symptomen als hoest, keelpijn en benauwdheid blijft de opsporing steken op 69 procent, zo stellen de onderzoekers in het vakblad Journal of Infection. Maar als ook mensen met hoofdpijn en vermoeidheidsklachten zich zouden laten testen, kun je tot wel 92 procent van de coronagevallen opsporen. En als je 'diarree' aan de lijst van kernsymptomen toevoegt, kun je tot wel 96 procent opsporing bereiken. Waarom hebben we dit dan niet vanaf het begin gedaan?

Thuisblijvers in het vizier

Huisarts en epidemioloog van het LUMC Dennis Mook-Kanamori legt uit dat het te maken heeft met de manier waarop er data tijdens deze epidemie is verzameld. "In het begin zag ik als huisarts en onderzoeker vooral de 'zware gevallen' binnenkomen. Die hadden hele andere symptomen dan de mensen die thuis bleven en niet getest werden."

"Zo ontstond er een kernklachtenlijst van koorts, hoesten en benauwdheid", vervolgt hij. "Maar na verloop van tijd komen ook de thuisblijvers in je vizier. En worden ook zij getest. Deze groep blijkt hele andere klachten te hebben: bijvoorbeeld vermoeidheid en hoofdpijn."

Lees ook

Veel meer data

"Hiermee komt er meer data beschikbaar en ontstaan er nieuwe inzichten", legt Mook-Kanamori verder uit. "En dan moeten de lijsten worden gecorrigeerd. Zo werkt de wetenschap. Ik kan me voorstellen dat het grillig kan overkomen, maar dat is het juist niet."

"Het heeft te maken met het feit dat we nu een jaar verder zijn, we veel meer data hebben en we dus voor een grotere groep uitspraken kunnen doen dan in het begin."

Lees ook

Neusverkoudheid van de lijst

Neusverkoudheid zou volgens de Britse onderzoekers juist weer van de lijst af mogen. De WHO besloot hier ook onlangs toe, maar vooralsnog staat neusverkoudheid nog wel in de Nederlandse lijst van kernsymptomen. De Britse onderzoekers baseerden zich op de data van 120 duizend personen die hun ziekteverschijnselen invoerden in een onderzoeksapp.

"Het is bij corona helaas niet zo duidelijk als bij een gebroken been", zegt Mook. "Als je al drie maanden moe bent of hoofdpijn hebt, is er echt geen sprake van een acute corona-infectie. Maar wanneer dan wel? Het is voor mensen zonder medische achtergrond echt moeilijk om te bepalen of hun klachten nu wel of niet 'coronagerelateerd' zijn. Maar op dit moment is er genoeg testcapaciteit dus als je twijfelt, laat je dan testen."

Huiverig voor de gevolgen

Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc kan zich voorstellen dat het nieuwe Britse onderzoek zal leiden tot een herziening van de kernklachtenlijst, maar is wel een beetje huiverig voor de gevolgen.

"Het lastige is dat je alle klachten ook kunt hebben zonder corona. Er zijn geen 'perfecte' symptomen van corona, op reuk- en smaakverlies misschien na. Maar ook dat symptoom komt niet bij iedereen voor, dus ook dat is geen 'perfecte' klacht."

Iedereen met hoofdpijn testen?

"Van hoofdpijn en vermoeidheid weten we al langer dat ze kunnen voorkomen", legt ze uit. "Maar het probleem is dat ze niet onderscheidend genoeg zijn. Stel je voor dat je iedereen met hoofdpijn gaat laten testen; wat roep je dan over jezelf af?"

"Al die mensen moeten minimaal één dag of langer in quarantaine. De testcapaciteit daarvoor is er wel, maar de vraag is toch of je dat er voor over hebt. Het blijft een afweging tussen : hoeveel mensen 'vang' je ermee, en wat is de prijs die je betaalt?"

Geen verandering RIVM

In een reactie laat het RIVM weten dat het op de hoogte is van het nieuwe Britse onderzoek. "We volgen altijd de meest actuele wetenschappelijke inzichten. Dit kan leiden tot herziening van de kernklachten, maar dat is nu geen uitgangspunt."

"Mochten nieuwe wetenschappelijke onderzoeken aanleiding geven voor een herziening, dan wordt dit altijd eerst voorgelegd en besproken in het OMT."

Hoofdpijn en vermoeidheid? Laat je dan testen op corona, vinden deze Britse onderzoekers

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.